Tijdelijk huis huren

tijdelijk-huisU wilt tijdelijk een huis huren omdat uw nieuwe huis nog niet op tijd opgeleverd word, of u heeft uw huidige huis verkocht en weet nog niet zo goed waar u naartoe wilt? Dit kan natuurlijk heel makkelijk en snel, maar er zijn wel een aantal zaken waar u rekening mee moet houden als u tijdelijk een huis gaat huren.



Waar kan ik tijdelijk een huis huren?

In de vrije sector is eigenlijk het enige antwoord waarbij u zekerheid heeft. De meeste huizen die u o.a. bij woningzoek.nl en huurwoningbemiddeling terug kunt vinden zijn voor periodes van 6 maanden of langer, maar zoekt u eigenlijk naar iets van bijvoorbeeld 3 maanden dan is het wel zaak om in eerst instantie contact op te nemen met de makelaar. Er is namelijk soms veel meer mogelijk dan op de verschillende websites vermeld staat, maar dit komt omdat een verhuurder een huis vaak liever voor langere tijd verhuurd natuurlijk.

Waar moet ik op letten bij het bij het huren van een tijdelijk huis?

Er zijn nogal wat regeltjes en daarbij behorende rechten en plichten bij het tijdelijk huren van een huis, en vooral van het verhuren van een huis. Waar u als huurder bij moet opletten als u tijdelijk een huis huurt is eigenlijk niet zo belangrijk. Niet zo belangrijk in de zin van dat op het tijdelijk huurcontract duidelijk een einddatum moet staan en eventueel nog wel de afspraak dat mocht u langer willen blijven huren dat dit eventueel wel mogelijk is. De meeste huurwoningen en appartementen die tijdelijk verhuurd worden zijn ook echt voor tijdelijk, dit door diverse oorzaken. Bij deze een overzicht aan welke voorwaarden een tijdelijk huurhuis moet voldoen om het contract ook echt tijdelijk te maken, voldoet een huis niet aan deze regels dan zou u er eventueel ook langer kunnen verblijven dan dat het contract aangeeft mocht dit nodig zijn.

De regels van tijdelijk huren/verhuren:

  • Een woning welke op termijn gesloopt wordt, de zogenaamde sloopwoningen. Hiervoor heeft de verhuurder wel een vergunning nodig om de woning(en) tijdelijk te verhuren.
  • De eenmalige voorafgaande huur, als iemand een huis koopt of huurt maar er de eerste maanden nog niet gaat wonen kan de nieuwe eigenaar tijdelijk zijn huis op de huurmarkt zetten. Dit mag maar 1 keer.
  • De tussenhuur oplossing. Als de eigenaar van het huis tijdelijk ergens anders woont door omstandigheden (werk in het buitenland, bepaalde prive omstandigheden) kan hij ervoor kiezen om zijn huis tijdelijk te verhuren.
  • Kantoorpanden. Tegenwoordig mag een kantoor eigenaar tijdelijk zijn leegstaande kantoren verhuren op de woningmarkt. Hier zit een limiet aan van 10 jaar dus als u op zoek bent naar een tijdelijke woning dan kunt u hier vaak lang genoeg blijven totdat u iets nieuws gevonden hebt.
  • Huizen wachtend op verkoop. Als een eigenaar al een nieuw huis heeft maar zijn huidige woning niet verkocht krijgt kan hij zijn huis tijdelijk verhuren, zodra zijn huis verkocht wordt moet u als huurder er wel uit afhankelijk van de opzegtermijn die u contractueel vastlegt.

Mocht u een tijdelijk huis huren en u wilt er langer in blijven zitten dan afgesproken.