Huursubsidiegrens 2015: wanneer heb ik recht op huurtoeslag?

Huursubsidiegrens

In Nederland hebben we te maken met allerlei verschillende toeslagen. Denk aan de zorgtoeslag of huurtoeslag. Aan alle toeslagen zitten bepaalde regels verbonden. Op deze manier is het niet voor iedereen mogelijk om deze toeslagen te krijgen. Dit heeft meestal te maken met het inkomen. Zo hoeft iemand met een hoog inkomen niet ook nog een toeslag te krijgen om daarmee rekeningen te betalen, omdat dit simpelweg niet erg eerlijk is. Al met al kan het verwarrend zijn waarbij je wel toeslag krijgt en wanneer je er geen recht op hebt. Ook bij huurtoeslag zijn er strenge regels aan verbonden.

Bereken nu via Huurtoeslag.nl of u in aanmerking komt voor subsidie/huurtoeslag;

Huurtoeslag met betrekking tot leeftijd en inkomen

Het heeft onder andere te maken met leeftijd en het inkomen speelt daarbij ook een grote rol. Zo mag je bij een leeftijd van 18 tot 23 jaar, maximaal €21.450 euro verdienen. Verdien je meer dan dit bedrag per jaar? Dan heb je helaas geen recht op de toeslag omdat je zelf genoeg verdient om alles te kunnen betalen. Er moet echter ook worden gekeken naar of iemand samenwoont, want als mensen die samenwonen meer dan €29.125,- verdienen, hebben zij wederom geen recht op de toeslag. Dan is er nog de huur die een rol speelt. De huur moet tussen €209,37 en €357,37 liggen in de maand. Al deze regels gelden dus voor de mensen in de leeftijdsklasse van 18 tot 23.

Vervolgens is er de grootste klasse, namelijk van de leeftijd van 23 tot 65 jaar, oftewel de mensen die meestal werken. Het inkomen per persoon mag €21.450 zijn, en ook nu is er weer een andere regel als er een medebewoner is die ook werkt. In dat geval mag er niet meer worden verdiend dan €29.125. Qua bedragen is dit niets anders dan bij de leeftijd van 18 tot 23. Waar het anders is, is bij de huur. Zo mag de leeftijdsklasse van 23 tot 65 namelijk een huur betalen van €209,37 en €647,53. Dit bedrag is vele malen hoger dan bij de vorige leeftijdsklasse.

Ten slotte is er nog de leeftijdsklasse van 65 jaar en ouder. De meeste mensen werken niet meer, maar er zijn zeker nog mensen bij met een hoog inkomen. Het maximale inkomen hier is €20.200 per jaar. Uiteraard is ook hier weer sprake van een maximum bedrag samen met de medebewoner. Het maakt overigens niet uit of deze medebewoner jouw man, vrouw, vriend of iets anders is. Het maximum bedrag ligt hier op €27.575. Ten slotte is er nog de huur. Bij de 65+ groep moet de huur liggen tussen de €207,55 en €647,53 om recht te hebben op huurtoeslag.

Zoals je ziet is er van alles en nog wat om op te letten als je huurtoeslag wilt krijgen. Er is echter nog veel meer aan verbonden dan alleen de leeftijden en natuurlijk de inkomens. Wat qua geld ten slotte nog een rol speelt, is het vermogen. Bij de groep van 18 tot 23 en de groep van 23 tot 65, gaat het om een bedrag van € 20.661 als maximum vermogen. Bij de 65+ groep mag dit € 34.336 zijn.

In wat voor woning heb ik recht op deze toeslag?

Het grootste probleem is om precies te weten wanneer je recht hebt op de toeslag en of jouw woning hiervoor geschikt is. Het is namelijk niet zo dat iedere woning ook huurtoeslag krijgt. De woonruimte moet in ieder geval zelfstandig zijn. Als dit je niets zegt, is dat ook geen enkel probleem. Er is namelijk een rijtje met soorten woningen om te kijken of jij recht hebt op deze toeslag.

Ten eerste is er de woonwagen. Deze is erkend als zelfstandige woonruimte. Je moet echter ook denken aan een legale plaats om de woonwagen neer te zetten. Pas als je deze hebt geregeld en alles keurig betaald is, kun je beginnen met het aanvragen van de huurtoeslag.

Als tweede is er de gesplitste woning die op één huisnummer staat. Hierbij wonen vaak meerdere mensen waardoor deze worden gezien als huisgenoten. Het probleem met meerdere huisgenoten is vaak dat jullie bij elkaar teveel verdienen om recht te hebben op de toeslag. Als je niet wilt dat dit gebeurt, is het verstandig om een eigen huisnummer aan te vragen. Meld dit bij de verhuurder zodat je sowieso toestemming hebt van jouw verhuurder. Vervolgens kun je het indienen bij de gemeente.

Dan is er de gedeelde etage. Hierbij gaat het meestal om het delen van een voordeur, de lift en misschien ook het trappenhuis. Er is dus sprake van andere bewoners. Om hiervoor huurtoeslag te ontvangen, moet jouw woning voldoen aan de drie voorwaarden die een zelfstandige woning heeft. Ten eerste is er een eigen woon- en slaapkamer. Deze mag overigens ook in één zijn. Degene die er woont heeft een eigen keuken met een aanrecht. Ook moet er een aan- en afvoer zijn voor het water en moet er een aansluitpunt zijn voor een kooktoestel. De laatste voorwaarde is het eigen toilet die ook goed werkt, oftewel waterspoeling.

Ten vierde is er de waterwoning, oftewel een woonboot. De belangrijkste voorwaarde bij deze woning, is dat het vastzit aan de bodem. Op deze manier kan er dus niet mee worden gevaren. Voldoet jouw waterwoning aan deze eis? Dan heb je recht op de toeslag.

Als vijfde de recreatiewoning. Eigenlijk is hierover maar weinig te zeggen. Zolang ook deze woning voldoet aan de drie voorwaarden van een eigen toilet, een eigen woon- en slaapkamer en een keuken met aanrecht, zit je zeker goed qua toeslag.

Ten slotte is er nog de mogelijkheid om toeslag te ontvangen voor mensen die begeleid wonen of wonen in een groepswoning voor ouderen. Het is het beste om hierover contact op te nemen met de verhuurder zodat je zeker weet of dit mogelijk is. Vervolgens kun je beginnen met het aanvragen van de toeslag.

De algemene eisen

De bovengenoemde eisen zijn al erg belangrijk omdat je meteen weet of je huurtoeslag kunt krijgen. Er zijn nog een aantal simpele eisen. Zo moet je in ieder geval 18 jaar zijn, zoals eerder al werd vermeld. Zoals hierboven is gezegd, moet je een zelfstandige woonruimte hebben. Verder moet je ingeschreven staan op het adres waar je woont. Begin dus niet met het aanvragen als je nog niet echt op de nieuwe plek woont, want dat heeft dus geen zin tot je daadwerkelijk bent ingeschreven in de gemeente. De persoon die huurtoeslag wil ontvangen moet een Nederlandse nationaliteit hebben. Het is echter ook voor buitenlanders mogelijk, zolang zij een verblijfsvergunning hebben die geldig is. Ten slotte is er nog sprake van het geld, zoals eerder genoemd. Er mag niet teveel worden verdiend, de huurprijs telt ook mee en ook het vermogen speelt een rol. Iemand die dus weinig tot geen geld verdient, maar wel een hoog bedrag op de bank heeft staan, komt dus niet in aanmerking voor de toeslag. Er wordt er dan vanuit gegaan dat het bedrag op de bankrekening hoog genoeg is om de huur te kunnen betalen.

Huursubsidiegrens 2015

Ieder jaar veranderen allerlei subsidies weer en zul je het opnieuw moeten nakijken. Er is geen jaar dat dit hetzelfde blijft. Ga er dus niet meteen vanuit dat je volgend jaar meer of minder subsidie krijgt! In de maand november komt er voor iedereen in Nederland weer duidelijkheid over hoe hoog de subsidies zijn en of er dingen veranderen. Wie weet heb jij er straks geen recht meer op. Gelukkig veranderen dit soort dingen niet snel maar zijn het meestal alleen de bedragen die veranderen.
Ook in 2015 zal het weer hetzelfde gaan als in 2014. Het maximale inkomen om recht te hebben op huurtoeslag, is € 21.600. Het gaat hierbij om mensen die nog geen recht hebben op AOW. Als je samenwoont met iemand die ook een baan heeft, mogen jullie samen niet meer verdienen dan het bedrag van € 29.325. Iemand die al wel AOW krijgt en dus waarschijnlijk niet meer werkt, mag maximaal € 21.600 verdienen. Zoals je ziet is dit evenveel als mensen die geen AOW hebben. Ten slotte zijn er nog mensen die AOW hebben en hiermee in het huishouden het meest verdienen. Hun partner of medebewoner verdient dus minder. In dit geval is er sprake van een maximum van € 29.400.

Uiteraard speelt ook in 2015 het vermogen weer een grote rol. Zoals eerder gezegd, mag je niet meer dan een bepaald bedrag op je rekening hebben staan. Als dat wel zo is, kun je geen huurtoeslag krijgen. Als je jonger bent dan iemand met AOW, mag je een maximaal vermogen hebben van € 21.139. Dan zijn er nog lastige kwesties zoals alleenstaande ouders. Er kan namelijk sprake zijn van alleenstaande-ouderkortingen. Deze korting krijg je echter niet zomaar. Zo moet je al vanaf 2005 huursubsidie krijgen en mag het vermogen nooit meer dan € 20.300 zijn geweest. Als je aan deze eisen voldoet, mag je een maximaal vermogen hebben van € 42.278 in het jaar 2015. Dit is een groot verschil met de andere groepen.

Als oudere met een AOW, maar met een inkomen dat lager is dan €14.302, mag je maximaal € 49.123 op de bank hebben staan om nog recht te hebben op de toeslag. Als je AOW hebt en daarbij tussen de € 14.302 tot en met € 19.895 verdient, mag er een maximaal vermogen zijn van € 35.131. Ten slotte kan het natuurlijk voorkomen dat iemand met een AOW nog steeds veel geld verdient. Als je boven de € 19.895 verdient in het jaar, mag je een maximum vermogen hebben van € 21.139.

Wat nu al duidelijk is, is dat 2015 het laatste jaar zal zijn waarbij er sprake is van kortingtoeslagen voor alleenstaande ouderen. Ook de voordelen voor ouderen die een laag inkomen hebben, zullen in 2016 verdwijnen.

Huurtoeslag aanvragen

Al met al kan er zeker worden gezegd dat er een heleboel is waar je op moet letten voor je daadwerkelijk de toeslag kunt aanvragen. Het is allemaal niet gemakkelijk met de vele regels. Er zijn echter wel veel mensen die er recht op hebben, dus het is het zeker waard om eens goed te onderzoeken of ook jij recht hebt op huurtoeslag. Het zou toch zonde zijn om geen geld te krijgen waar je wel recht op hebt. Wat ook fijn is om te weten voor je het aanvraagt, is hoe veel het nou precies is. Je kunt daarom een proefberekening maken op allerlei websites zodat jij ongeveer weet wat je zou kunnen krijgen. Ga er wel even voor zitten, want er is veel dat ingevuld moet worden. Zo kun je een aantal dingen alvast bij de hand houden. Houd je loonstroken bij de hand omdat je deze zeker nodig zult hebben. Ook moet je natuurlijk weten hoe veel jij nu precies moet betalen aan huur, dus pak ook deze papieren er maar bij. Ook kan het zijn dat je informatie moet invullen over een medebewoner, als hier sprake van is. Zo zal je moeten invullen wat het inkomen was van jouw medebewoner, want ook dit telt mee. Als dit teveel is van jullie samen, krijg je namelijk geen huurtoeslag. Na het invullen van de vragen krijg je een duidelijk beeld van wat je kunt krijgen. Bij alle vragen staat duidelijke uitleg zodat je het eigenlijk niet verkeerd kunt doen. Het is het zeker waard om te kijken of jij misschien maandelijks wat extra geld in de portemonnee kunt gaan krijgen, berekenen kan HIER.