Als u op zoek gaat naar een huurwoning en/of appartement is het wel handig om goed voorbereid te gaan beginnen. Even een woning bezichtigen en vervolgens tekenen is namelijk niet altijd het meest verstandige, want ook al denken veel mensen vaak bij het huren van een huis dat veel zaken goed geregeld zijn, het is niet altijd ook echt goed geregeld. Daarom hebben we voor u bij deze een overzicht met vele tips en trucs waar u op zou kunnen letten als u een huurhuis gaat bezichtigen en waar u eventueel rekening mee kunt houden. Dit voorkomt eventueel namelijk in de toekomst veel geregel en stress.

Energielabel

Tegenwoordig is het vanuit de overheid verplicht dat elke woning een energielabel eraan heeft hangen en dit geld niet alleen voor koopwoningen, maar ook voor huurwoningen. Mocht u denken van: dat is toch niet zo belangrijk… dan bij deze een kort lijstje waardoor dit toch wel invloed heeft op het financiële plaatje:

 • Enkelglas of dubbelglas. Dit scheelt namelijk nogal in stookkosten in de winter, maar dit zorgt ook voor extra geluidsisolatie en bij de echte goede HR++ ramen kan dit heel wat euro’s schelen!
 • Type C.V. ketel die er hangt (VR/HR) en uit welk bouwjaar deze ketel komt. Zeker als je naar een huis gaat kijken is een goede HR ketel eigenlijk wel een must have, dit scheelt namelijk zo honderden euro’s per jaar in vergelijking met een slechte oude VR of lagere C.V. ketel.
 • Hoe zijn de radiatoren/verwarmingen verdeeld in het huis en zijn alle kamers verwarmd? Het wil namelijk nogal eens dat vooral bij huizen de zolder bijvoorbeeld geen verwarming heeft, of maar 1 verwarming en dat er meerdere (kinder)kamers gecreëerd zijn. Als u dan vervolgens een elektrische verwarming moet aanschaffen voor dit soort ruimtes dan lopen de kosten ook op.

Veiligheid en conditie van het huis

Bij de veiligheid en de conditie van het te huren huis/appartement hebben we voor u ook een aantal zaken op een rijtje gezet, misschien zijn het voor de meeste wel standaard dingetjes waar u op let. Maar als u er met een checklist op uit zou gaan dan heeft u toch een reminder erbij.

 • Begane grond is dit enkel of dubbelglas? Enkelglas is namelijk niet veilig i.v.m. inbraak gevoeligheid
 • Hoe is de staat van de sloten bij de deuren, en zijn de openslaande ramen op de begane grond ook voorzien van extra sloten?
 • Hoe staat het met de branduitgang(en) vooral van toepassing bij een appartement waar u wat hoger komt te wonen, maar ook zeker voor mensen die een huis gaan huren dat je wel via de achtertuin makkelijk weg kan komen eventueel.
 • Zijn er lekkages/vochtplekken in het huis aanwezig? Als u namelijk veel vochtplekken in een huis ziet betekend dit vaak dat de totale ventilatie in het huis/appartement niet op orde is. Dit kan eventuele gezondheidsklachten gaan veroorzaken door o.a. schimmels e.d. die in het huis kunnen ontstaan door deze vochtaanslag.

Overige tips voor waar op te letten met huren:

 •  Omgeving en buren – Het is aan te raden om een bezichtiging zo te plannen dat je op een tijdstip gaat kijken waarbij de meeste mensen thuis zijn. Dan kan je op dat moment namelijk een goede impressie krijgen hoe het zit met de omgevingsgeluiden, en wat voor soort type mensen er wonen. Als u bijvoorbeeld van uitslapen houdt dan is het niet aan te raden om in de buurt van een school te gaan wonen, want dan is het vanaf 08.00 vaak al aardig druk in de omgeving.
 • Geluidshinder en isolatie in het huis – Zeker bij oudere huizen willen de muren vaak nogal eens niet zo dik geïsoleerd zijn, dit kan ervoor zorgen dat de huizen aardig gehorig zijn. Hier moet u dan wel rekening mee houden.
 • Wat is de staat van de keuken en het sanitair. Is het nog in goede staat of is het hopeloos verouderd. Dit kan namelijk het woongenot ook aardig aantasten.
 • Hoe zit het met de stroomvoorziening in huis, heeft het nog een oude stoppenkast? Hoeveel groepen zijn er aanwezig? Waar zitten de stopcontacten? etc… misschien geen puntje waardoor u een huis zou weigeren, maar wel iets om rekening mee te houden.

Handige links om te besparen

 • Vastelasten.nl – De website waar u terecht kunt voor vele tips om geld te besparen op uw vaste lasten zoals energie, verzekeringen en abonnementen.
 • Goedkopelampen.nl – Een website met een ruime collectie aan verlichting, lampen en diverse tips over energieverbruik. In de webshop van Goedkope lampen vind u een ruime collectie lampen tegen scherpe prijzen.