Een huis huren? Wat komt er allemaal bij kijken als je een huis wilt gaan huren? In dit artikel proberen we u een beetje op weg te helpen. In de huidige woonmarkt is het namelijk steeds moeilijker om een huis te vinden die bij je past. De prijzen worden steeds hoger en het aanbod is schaars. Als je een aantal jaar bent ingeschreven bij een woningcorporatie maak je nog wel kans op een leuk huisje, maar als je als starter iets wilt gaan huren word het wel steeds moeilijker. Zeker als je op zoek bent naar een huurhuis in een van de grotere steden. Waar je in het verleden nog aanspraak kon maken op bepaalde regelingen om snel een huis te vinden in de stad waar je werkt, krijg je nu eigenlijk nooit meer voorrang. Wil je snel een huis via een woningcorporatie vinden en krijgen dan zit je vaak al in het hogere prijssegment, en ook daar zijn de woningen bijzonder schaars. Zeker als starter met een beginnend salaris heb je vaak nog geen kans om een fatsoenlijke hypotheek te krijgen voor een koophuis, dus ben je wel gebonden aan de beschikbare huurhuizen. Gelukkig zijn er nog wel veel woningen te huur via de zgn vrije sector, maar om niet teveel te betalen is het toch handig om de volgende tips even door te lezen.

hurenLocatie is niet alles

Veel mensen willen graag een eengezinswoning in de plaats waar je werkt, of waar je al vele jaren woont. Ons advies is om dit stukje toch een beetje los te gaan laten. Natuurlijk is dit het ideale plaatje dat je op zoek gaat naar een woning die aan deze eisen voldoet, maar zoals gezegd is het aanbod aan huurwoningen zo schaars dat dit een van de eisen is die je misschien snel moet loslaten. Zeker als je net van school komt en op zoek gaat naar een eigen woning is het misschien wel verstandiger om kleiner te gaan beginnen. Je kan namelijk vaak al leuke appartementen vinden welke misschien niet al te groot zijn, maar wel ideaal zijn om te beginnen. Als je begint met een wat kleiner appartement tegen een betaalbaar bedrag kan je namelijk wel snel op je zelf gaan wonen, en ondertussen je financiƫle huishouding op orde gaan brengen. Vaak zit je bij een vrije sector huurwoning wel meteen vast aan een jaarcontract, maar van hieruit kan je wel als je het goed doet goed gaan sparen om een grotere woning te gaan krijgen. Mocht je toch echt voor een eengezinswoning willen gaan en is er niet of nauwelijks eentje beschikbaar in de directe omgeving waar je wilt gaan wonen. Dan kan het misschien een idee zijn om eens wat verder weg te gaan wonen. Bij veel grotere steden liggen namelijk ook wat kleinere plaatsjes in de buurt die je reisafstand misschien wel iets vergroten, maar een goede woning is natuurlijk ook belangrijk.

Sparen, sparen en nog eens sparen

Mocht je vanuit een situatie komen dat je nog geen verplichtingen hebt. Nog bij je ouders wonen of in een woning zitten waar je nog niet per direct uit moet dan is ons advies sparen! Als je namelijk op woningjacht gaat en een woning vind dan heb je geld nodig. Het voordeel bij een huurwoning is dat deze vaak al wel grotendeels klaar is, maar toch wil je vaak de muren voorzien van een nieuw laagje verf, misschien een nieuw meubeltje hier en daar, etc. Dan is het toch handig om wat geld achter de hand te hebben. Kan je misschien een aardig bedrag sparen per maand? Dan heeft dit als bijkomend voordeel dat je misschien op termijn wel meteen op zoek kan gaan naar een koopwoning als de huursector niets voor jou is.

Let op (te) hoge huurprijzen

Een woning hebben is natuurlijk bijzonder belangrijk. Een woning op de lokatie naar keuze welke aan al je wensen/eisen voldoet is nog beter. Alleen let op dat je niet teveel gaat betalen. Omdat de laatste paar jaar de woningmarkt enorm booming is qua vraag, maar niet qua aanbod schieten de huurprijzen omhoog in de vrije sector. Alleen dit betekend niet dat het altijd klopt. Een huurwoning moet namelijk aan een heel aantal eisen voldoen. Het zgn puntensysteem voor huurwoningen moet hierbij namelijk wel in acht genomen worden. Bekijk bijgaande website van de Rijksoverheid voor meer informatie.

Huurprijs en puntentelling huurwoningen

Onderhoud en onderhoudsplan

Als je een woning gevonden hebt en deze kan gaan huren is het ook wel een dingetje om te kijken naar het complete onderhoud. Sommige woningen zien er meteen goed uit en hoef je misschien niets aan te doen, maar er zijn ook zat oudere woningen op de markt waar je misschien achteraf niet vrolijk van word. Denk hierbij aan enkelglas en slechte kozijnen welke ervoor zorgen dat je een tochtig en koud huis krijgt welke daarbij voor hoge stookkosten zorgt. Of aan schimmels in huis, slecht onderhouden badkamer/keuken etc. Mocht je kans maken op een huurwoning welke niet ideaal is, dan is het een terechte vraag of dit soort punten op termijn aangepakt gaan worden. Een huis moet namelijk zorgen voor een heerlijk thuis, maar als dit soort punten het woongenot aantasten, dan is het zaak om dit meteen bespreekbaar te maken.

Omgeving en buren

Wat voor woning je ook wilt gaan bewonen, een beetje vooronderzoek kan geen kwaad. Als je namelijk een type bent die houd van rust, dan zit je niet te wachten op een cafe om de hoek welke om 2.00 ’s nachts pas dicht gaat. Of buren die een haan in de tuin houden en dit mag. Zomaar 2 voorbeelden die je overdag bij een kijk uurtje niet constateert. Daarom is ons advies om ook eens rond een uur of 8 ’s avonds eens langs te rijden en voor zover mogelijk ook eens een babbeltje te maken met de huidige/ oude bewoners of buren. Dit zorgt ervoor dat je niet ergens voor tekent, waar je misschien binnen een aantal weken al gigantisch spijt van krijgt.