Huursubsidiegrens 2016 – kan ik huurtoeslag 2016 aanvragen?

Net als ieder ander jaar is er weer van alles veranderd. Meestal worden dit soort veranderingen aan het eind van het vorige jaar doorgegeven. Denk aan de premie van je zorgverzekering die zal veranderen, de hoeveelheid zorgtoeslag die je kunt ontvangen maar er zijn nog veel meer toeslagen waarmee je rekening moet houden. Huurtoeslag is hier ook een van (Huursubsidiegrens 2016). Heb je wel recht op huurtoeslag of krijg je in het nieuwe jaar juist minder of meer? Voor iedereen die gaat verhuizen is het altijd handig om eens goed te bekijken of je hier recht op hebt. Het is zonde om dit geld niet te ontvangen wanneer je er wel recht op hebt. De toeslag is bovendien bij de een hoger dan bij de ander. Dit heeft onder andere te maken met de woning, maar ook met het inkomen van iemand, de leeftijd en natuurlijk speelt de huurprijs ook een rol. Zo krijgt iemand met een hoog inkomen maar weinig tot geen huurtoeslag omdat er vanuit gegaan wordt dat diegene genoeg geld verdient om zelf de huur te betalen. Voor sommige studenten is het ook mogelijk om deze toeslag aan te vragen. Kijk hier goed naar wanneer je op zoek bent naar een woonplek. De toeslag kan je snel veel geld schelen en zo kun je misschien toch kiezen voor een wat grotere woonplek.

Wanneer heb je recht op huurtoeslag in 2016?
Allereerst moet je voor de wet volwassen zijn en dat betekent dat je een minimale leeftijd van 18 jaar hebt. Dit geldt tevens ook voor eventuele huisgenoten. Ook zij moeten meerderjarig zijn. Verder is het de bedoeling dat je een zelfstandige woonruimte huurt. Later lees je meer over wat een zelfstandige woonruimte precies is. Als je gaat verhuizen is het belangrijk om ingeschreven te staan bij de gemeente waarin je gaat wonen. Vergeet je hier niet in te schrijven, want ook voor de toeslag is dat belangrijk. Voor je de huurtoeslag kunt ontvangen zul je eerst ingeschreven moeten staan in de gemeente waarin je nieuwe woonplek is. Wederom geldt dit ook voor eventuele huisgenoten, check dus altijd even of ook zij ingeschreven staan om problemen te voorkomen.
Uiteraard is het niet de bedoeling dat mensen die hier illegaal verblijven dit soort toeslagen kunnen ontvangen. Daarom heb je een paspoort of ID-kaart nodig waaruit blijkt dat je de Nederlandse nationaliteit hebt. Ook een verblijfsvergunning die nog geldig is telt mee. Wanneer je de toeslag gaat aanvragen, houd dan alvast je paspoort of ID-kaart bij de hand, want hiervan zullen gegevens worden gevraagd. Ten slotte mag ook je inkomen of vermogen niet te hoog zijn. Bij het vermogen hoort niet alleen spaargeld, maar ook bijvoorbeeld een huis. Hoe hoog het inkomen en vermogen maximaal mag zijn, lees je later.

Wat is een zelfstandige woonruimte?
Om huurtoeslag te mogen ontvangen, moet je dus wonen in een zelfstandige woonruimte. Dit is niet een type woonruimte. Er zijn vele verschillende woonvormen waarbij je recht hebt op de toeslag. Je kunt huurtoeslag ontvangen als je een eigen toegangsdeur hebt die je zelf van binnen en buiten op slot kan en mag doen. Verder moeten er nog een aantal dingen in de woning aanwezig zijn. Allereerst een eigen woonkamer (die tevens ook een slaapkamer mag zijn). Verder moet er een eigen keuken zijn. Deze keuken moet voorzien zijn van een aanrecht, een aansluitpunt dat bedoeld is voor een kooktoestel en er moet een aan- en afvoer zijn voor het water. Ten slotte moet er natuurlijk ook een toilet aanwezig zijn dat ook werkt en waarbij dus waterspoeling is.

Er zijn meerdere dingen die gezien worden als zelfstandige woonruimte. Allereerst is dit een woonwagen. Het is van belang dat de woonwagen op een erkende plaats staat waarvoor betaald wordt. Ook mag er geen aandrijving zijn. Velen weten niet zo goed hoe het dan werkt met de huur, doordat er vaak huur en geld betaald wordt voor een plaats om te staan. Voor de toeslag moeten deze bedragen bij elkaar worden gedaan en dit wordt dan gezien als de huur die betaald wordt voor de woonwagen, dit heeft dus effect op de huursubsidiegrens 2016.

Een andere mogelijkheid is een gesplitste woning die op 1 huisnummer staat. Vergeet alleen niet dat de mensen die ook op dat huisnummer wonen, ook meetellen als huisgenoten. Je kunt dit echter wel veranderen. Op deze manier zullen de andere bewoners niet worden meegeteld. Hiervoor zul je even moeten bellen naar de belastingtelefoon waarbij ze zullen registreren dat er sprake is van een gesplitste woning en niet van een woning met meerdere bewoners.

Een gedeelde etage is de derde mogelijkheid. Hierbij deel je de voordeur, het trappenhuis en de gang met andere bewoners van de etage. Dan is er sprake van een zelfstandige woonruimte, maar vergeet niet dat de ruimte ook moet voldoen aan de eisen van een eigen toilet, woonkamer en keuken. Ook moet je zelf de deuren tot de ruimte op slot kunnen doen, want ook dat moet altijd kunnen bij een zelfstandige woonruimte.

Bij een waterwoning denk je al meteen aan een woonboot. Wat belangrijk is, is dat de waterwoning vast moet zitten aan de bodem. Hierdoor zal hij niet meebewegen met het water, want ook dat is een eis. Verder moet er een overgang zijn van wal naar de woning die vastzit. Een recreatiewoning wordt ook gezien als een zelfstandige woonruimte voor de huurtoeslag 2016.

Huurtoeslag wordt over het algemeen ontvangen voor een zelfstandige woonruimte, maar er zijn uitzonderingen. Een onzelfstandige woonruimte kan soms ook de toeslag ontvangen. Een voorbeeld hiervan is een groepswoning voor ouderen of mensen die begeleid wonen. Het is lastig om aan te geven wanneer het dan precies wel en niet mag. In dit geval is het het beste om contact op te nemen met de verhuurder die na kan gaan of huurtoeslag mogelijk is. Ook is er een speciaal e-mailadres van de belastingdienst waar je heen kunt mailen en de situatie kunt uitleggen. De belastingdienst kan dan zelf een kijkje komen nemen en kan dan beoordelen of huurtoeslag mogelijk is.

Er zijn ook woningen waarvoor je sowieso geen huurtoeslag zult ontvangen. Een woonboot is helaas geen zelfstandige woonruimte en hiervoor kun je geen toeslag ontvangen. Verder wonen mensen af en toe ergens. Dit kan zijn in een loods, maar ook in een keet of iets anders. Ook voor dit soort dingen is de toeslag niet weggelegd.

Maximaal inkomen en vermogen
Zoals je eerder hebt kunnen lezen, is het ook afhankelijk van wat je verdient en wat je al hebt. Zo mogen mensen die toch al genoeg geld hebben de toeslag niet ontvangen doordat er vanuit gegaan wordt dat zij het geld zelf hebben om de huur van te betalen. Ook als je veel spaargeld hebt krijg je geen huurtoeslag.

Allereerst is er in 2016 een maximum van € 24.437 qua vermogen. Wanneer je een partner of medebewoner hebt, is dit het dubbele. Zo mogen jullie ieder € 24.437 hebben als vermogen om nog recht te hebben op huurtoeslag. Wanneer het meer is dan dat, kan je het niet aanvragen. Als je al huurtoeslag ontvangt door voorgaande jaren maar dit jaar je vermogen meer is dan het genoemde bedrag, zul je zelf de toeslag moeten stopzetten. Indien dat niet gedaan wordt, zul je het bedrag dat je hebt ontvangen moeten terugbetalen. Dit bedrag geldt overigens voor mensen die jonger zijn dan de AOW-leeftijd.

Verder zijn er geen veranderingen ten opzichte van 2015. Wat je verder nog moet weten over de toeslag in 2015, zul je nu lezen.

Allereerst kun je jonger zijn dan de AOW-leeftijd en daarbij een alleenstaande ouder zijn. Wanneer je in 2005 tot en met 2014 huursubsidie hebt gekregen, heb je in 2015 recht gehad op verhoging van het zogenoemde kindgebonden budget dat geldt voor alleenstaande ouders. Het maximum vermogen hierbij is € 42.660.

Als je al wel de AOW-leeftijd hebt of hebt bereikt en jouw inkomen niet hoger is dan € 14.431 heb je er ook recht op. Het maximum vermogen mag in dit geval € 49.566 zijn. Een andere mogelijkheid is dezelfde situatie waarbij er niet meer dan € 20.075 verdiend is. In dat geval mag het vermogen maximaal € 35.448 zijn. De laatste optie is dat je wel meer dan € 20.075 hebt verdiend. In dat geval mag het vermogen maximaal € 21.330 zijn. Gelukkig is er dus maar weinig veranderd ten opzichte van 2015 waardoor het gemakkelijk is om eens te kijken of je huurtoeslag 2016 mag ontvangen en aanvragen online met zicht op het vermogen en het inkomen.

Huurtoeslag 2016 Zelf berekenen
Voor je daadwerkelijk de toeslag aanvraagt omdat je misschien twijfelt of je er wel recht op hebt, kun je in ieder geval eerst eens kijken wat je zou krijgen. Het is in ieder geval zeker de moeite en tijd waard om dit te doen. Voor je laat berekenen wat je zult krijgen, heb je een aantal gegevens nodig. Het gaat hier om alle toeslagen zoals inkomstenbelasting. Als je geen aangifte doet, kun je ook een loonstrook erbij houden. Verder is het belangrijk om precies te weten wat je betaalt aan huur en dat deze bedragen ook actueel zijn. Vergeet ook niet een offerte of een rekening van de kinderopvanginstelling. Overigens is de website niet alleen bedoeld om uit te rekenen hoe veel huurtoeslag je kunt krijgen, maar je kunt kijken hoe veel je van iedere toeslag mag ontvangen. Denk dus ook aan zorgtoeslag bijvoorbeeld. Lekker handig en snel!

Hierna vul je een aantal gegevens in. Denk aan jouw geboortedatum, in welk land je woont en of je een toeslagpartner hebt. Dit is van belang voor de hoeveelheid toeslag die je mag ontvangen. Er zal dan ook worden gevraagd naar het inkomen van jouw partner, dus leg ook die papieren er alvast bij. Wat ook erg belangrijk is, is of je überhaupt wel recht hebt op huurtoeslag, en dus niet alleen hoe veel. Soms weet je het niet en in dat geval kun je het beste even de belastingdienst bellen. Een andere optie is om maar gewoon in te vullen wat bij jou van toepassing is. Zo wordt er gevraagd of er sprake is van begeleid wonen en of er mensen jonger dan 23 bij je inwonen. De laatste vraag die wordt gesteld gaat over je vermogen. Als dit hoger is dan de genoemde bedragen hierboven heb je namelijk helemaal geen recht op huurtoeslag. Vervolgens klik je op bereken en zie je hoe veel huurtoeslag jij kan ontvangen. Vergeet niet dat dit niet een verzoek is voor huurtoeslag, maar dat je slechts hebt berekend wat je kunt krijgen. Bij de aanvraag zul je nog wel meer moeten invullen.

Al met al is er redelijk veel dat je moet weten over huurtoeslag ontvangen. Gelukkig kun je in dit artikel alles lezen over wat je mag verdienen, wanneer iets een zelfstandige woonruimte is en wanneer niet en wat voor woningen eigenlijk zelfstandige woonruimtes zijn. Vergeet niet dat het altijd een tijdje kan duren voor je daadwerkelijk de toeslag op je rekening krijgt. De aanvraag kan soms een aantal weken duren. Wees er dus op tijd bij wanneer je gaat verhuizen, maar vergeet niet dat je al wel ingeschreven moet staan op de gemeente waar je gaat wonen. Schrijf je hier op tijd in zodat het aanvragen van huurtoeslag ook zo snel mogelijk kan. Voor vragen over de toeslag kun je altijd contact zoeken met de belastingdienst. Zij kunnen je vertellen wat je verder nog wilt weten, ook als het gaat om details. Er tijd en moeite in steken is het in ieder geval absoluut waard.