Woonverzekeringen vergelijken

Dat we tegenwoordig allemaal verzekeringen moeten hebben, is wel duidelijk. Zo hebben we de meest bekende verzekering: de zorgverzekering. Deze moeten we betalen om te rekenen op onze zorg die we toch af en toe nodig zullen hebben. Het is wettelijk verplicht om een dergelijke verzekering te hebben. Een andere verzekering waar veel mensen maar weinig van weten, is een woonverzekering. Echter is dit nog een beetje een vage term. Er zijn namelijk meerdere dingen die hier onder vallen. Zo heb je als eerste een opstalverzekering. Ook een inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering zitten er bij in. Je hebt deze nodig wanneer je ergens woont en ‘de baas’ bent in dat huis. Een kind dat in een huis woont, heeft dus niets te maken met dat soort verzekeringen, maar het zijn de ouders die ze moeten afsluiten. Oftewel: het is de huiseigenaar die dit soort verzekeringen moet afsluiten. De verzekeringen samen worden ook wel de pakketpolis genoemd. Het is mogelijk om ze alle drie los af te sluiten, maar je bent goedkoper uit om het als pakket te doen. Let wel op dat sommige verzekeringen de aansprakelijkheidsverzekering niet in hun pakket hebben en het daarom goedkoper is. Het is dus belangrijk om goed te kijken naar wat er wel en niet in het pakket zit.

Verschillende verzekeringen
Om een duidelijker beeld te scheppen, zullen de verschillende verzekeringen worden uitgelegd. Als eerste de opstalverzekering: wat is dit precies? Deze verzekering zorgt ervoor dat schade afgedekt wordt. Dat kan van alles zijn. De meest bekende voorbeelden zijn dat er ingebroken wordt en er van alles kapot gemaakt is. Een andere optie is dat er brand is uitgebroken en dus veel spullen verbrand zijn, maar ook storm is een goed voorbeeld. Het is hoe dan ook verstandig om te kiezen voor deze verzekering. Zoals je ziet, zijn de dingen die het huis vernielen, vaak niet te voorkomen. Een brand, een inbraak of storm kun je nou eenmaal niet voorkomen en je kunt je huis dan ook nooit 100% voorbereiden op wat er misschien komen gaat. Deze verzekering zorgt ervoor dat de spullen die kapot gaan, weer terug betaald zullen worden. Wat belangrijk is om te weten, is dat wanneer je een hypotheek wilt, is deze verzekering vaak verplicht. Dit komt omdat het huis dus in de beste staat moet blijven en het niet de bedoeling is dat er van alles kapot gaat dat niet gerepareerd kan worden omdat je er het geld niet voor hebt.

Als tweede is er de inboedelverzekering. Wat duidelijk moet zijn, is dat het bij de opstalverzekering om het huis zelf gaat. Denk aan een deur die vernield wordt bij een inbraak of een raam dat ingeslagen is. Dat is het verschil met een inboedelverzekering. Onder je inboedel is echt van alles te rekenen. Eigenlijk is alles wat in je huis staat, je inboedel. Het valt dus onder deze verzekering. Ongeacht of dat een goedkoop lampje of een dure laptop is. Een inboedelverzekering dekt dus de schade aan spullen die je in je huis hebt staan. Vaak komt deze schade door brand of inbraak, maar is ook mogelijk door vandalisme. Let wel op dat een inboedelverzekering niet altijd alles dekt. Vooral als je ontzettend veel dure spullen als apparatuur of peperdure sieraden in het huis hebt liggen, zal het snel gebeuren dat niet alles gedekt is. In dat geval kan er worden gekozen voor een aanvullende verzekering.

De laatste is de aansprakelijkheidsverzekering. Deze soort verzekering is niet verplicht, maar wederom wel verstandig om te nemen. Zoals de naam al suggereert, heeft het te maken met aansprakelijkheid. Als jij, je kind of bijvoorbeeld je huisdier iets kapot maakt bij een ander, kan dat een duur grapje worden. Je bent echter wel aansprakelijk, maar de meeste mensen hebben niet het geld om dan meteen iets te vergoeden. Wanneer jij iets kapot maakt, kan de ander kosten claimen. Dit gaat dan via jouw verzekering. Jouw verzekeraar zal er dan voor zorgen dat het geld bij de ander terecht komt. Het nut van deze verzekering is dus dat je niet ineens ontzettend veel geld kwijt hoeft te zijn. Uiteraard is er ook nooit garantie dat jij of je gezinslid iets kapot zal maken, maar het is altijd mogelijk. Dat is de reden dat de aansprakelijkheidsverzekering wel verstandig is om te nemen.

Deze drie verzekeringen worden samen ook wel een woonverzekering genoemd. Het heeft namelijk allemaal te maken met het huis. De eerste met het huis zelf, zoals het dak, de ramen en ga zo maar door. De tweede met alles wat er in het huis staat zoals de bank, je laptop of de kast. De derde en de laatste heeft te maken met iets kapot maken bij een ander zonder dat je daarvoor bakken met geld hoeft te betalen. Stuk voor stuk belangrijke verzekeringen om af te sluiten.

Waar let je op bij een woonverzekering afsluiten?
Het kan lastig zijn wanneer er ingebroken is in je huis en er van alles kapot gemaakt is. Er is bijvoorbeeld een raam ingeslagen maar er zijn ook spullen kapot gemaakt. Dit valt dan onder twee verschillende verzekeringen. Om dat zo makkelijk mogelijk te maken, is het een aanrader om de hele woonverzekering bij één verzekeraar af te sluiten. Zo hoef je niet eindeloos per verzekering te zoeken naar welke de beste of goedkoopste is. Het zorgt er namelijk voor dat je niet te maken krijgt met gaten in de dekking. Dan kun je te maken krijgen met dat het ene bedrijf dat wel dekt maar het andere niet bijvoorbeeld. Dit soort dingen bespaar je jezelf door bij dezelfde verzekeraar een verzekering af te sluiten. Daarbij komt dat het ook nog eens veel goedkoper is om dit te doen, in plaats van verschillende verzekeringen af te sluiten. Een pakket is dus een aanrader.
De tweede tip is om offertes aan te vragen zodat je precies weet waar je aan toe bent, zonder dat je zomaar iets doet en onverwachts veel geld kwijt blijkt te zijn. Daarbij moet ook goed worden gekeken naar wat wel en niet gedekt wordt. Zo kan de ene verzekeraar wel heel goedkoop zijn, maar dekt die misschien wel heel weinig, terwijl de ander die net iets duurder is, een heleboel dekt. Kijk kritisch naar deze punten!
Als je geen specifieke wensen hebt en niet allerlei dure sieraden of apparatuur hebt, kun je gewoon gaan voor een verzekering zonder poespas: de goedkoopste. Niet te moeilijk doen, want zoveel kan er dus niet fout gaan. Alleen als je echt dure bezittingen hebt, moet je goed kijken naar hoe veel gedekt wordt etc.
Een ander punt is dat veel oude woningen bijvoorbeeld glas-in-lood hebben of een ander soort bijzonder glas. Dat is wat een woning bijzonder maakt, en wanneer dat kapot gemaakt wordt, wil je niet dat er een simpel normaal glas terug betaald wordt. Kijk dus ook hier goed naar.

Mensen die een appartement hebben, hebben vaak al een verzekering lopen via de Vereniging van Eigenaren. Check dit dus even, voor je je eigen verzekering al kiest. Het is zonde om een dubbele verzekering te laten lopen. Als jouw appartement echter wat luxer is, kun je wel kiezen voor een andere verzekering zodat je zeker weet dat het allemaal goed zit.
Wat veel mensen niet weten, is dat ontzettend veel verzekeringen gewoon onzin zijn. De pechhulp thuisverzekering bijvoorbeeld. Hij bleek totaal niet nuttig, en het is zonde van je geld om dit soort dingen dus te doen. Laat je dus niet van alles aansmeren maar wees kritisch in wat echt belangrijk is. Zo bleek dat bij de pechhulp thuisverzekering, je toch wel honderd euro per jaar kwijt was, terwijl als er echt iets was, je alsnog zelf dingen moest gaan betalen. Oftewel: totale geldverspilling. De genoemde verzekeringen zijn belangrijk en deze zijn dan ook aan te raden, maar laat je dus niet te makkelijk ompraten.

Vergelijken
Zoals eerder gezegd, is het dus goedkoper om de woonverzekering in zijn geheel bij één verzekeraar af te sluiten. Hiermee kun je flink wat besparen zonder dat het teveel moeite kost, want het is juist makkelijker om te kiezen voor één verzekeraar. Dat is echter nog niet zo makkelijk, want hoe weet je nou welke verzekeraar je moet kiezen? Dat is inderdaad een lastige kwestie, maar niet onmogelijk. Stel dat je een paar verzekeringen hebt bekeken en deze qua prijs en dekking allemaal erg op elkaar lijken. Daarna wordt het een kwestie van kiezen, maar doe je dat dan zomaar even?

De beste tip? Reviews zoeken. Het is zo belangrijk wat andere mensen vonden van hun verzekeraar. Zo komt het ontzettend vaak voor dat veel mensen tevreden zijn over de ene verzekeraar bijvoorbeeld. Dan weet je dus dat je daar niet moet wezen. Uiteraard zul je altijd wel slechte dingen vinden. Je moet ook niet vergeten dat mensen niet zo snel hun goede ervaring laten weten, en sneller hun slechte ervaring. Als je dus een paar slechte ervaringen leest, betekent dat niet meteen dat de verzekeraar gewoon niet goed is. Kijk dus hoe het percentage een beetje is. Als 90% van de mensen slechte reviews plaatst, dan kun je het beter niet doen. Als het ongeveer de helft is, valt dat nog erg mee en kun je de gok wagen. Wat je verder nog kunt doen, is het erover hebben met vrienden en familie. Ook zij hebben natuurlijk een woonverzekering. Zij kunnen je vertellen wat zij van hun verzekeraar vinden. Stel je voor dat er meerdere mensen zijn die je kent die tevreden zijn over die ene verzekeraar, dan heb je je keus al snel gemaakt, toch?

Al met al is natuurlijk de prijs nog steeds erg belangrijk. Dit is dan ook het eerste waar naar gekeken moet worden. Als tweede moet je goed kijken naar wat de dekking is en je kunt dus beter iets meer betalen voor een verzekeraar die veel dekt, dan minder voor een verzekeraar die maar weinig dekt. Een woonverzekering gaat hoe dan ook wel een keer van pas komen. Ten slotte is het vragen naar ervaringen dus een goede om erachter te komen welke verzekeraar je moet kiezen. Er zijn overigens genoeg websites waar je verzekeraars kunt vergelijken. Dankzij dit soort websites kun je je keus meestal al snel maken zonder dat je er uren de tijd in hebt hoeven steken. Je vult een paar gegevens in en voor je het weet heb je al een top 5 van verzekeraars die bij jou passen. Het zoeken van een woonverzekering was eerder nog niet zo makkelijk. Waar wacht je nog op? Het vergelijken kan echt door iedereen worden gedaan omdat het zo makkelijk en snel gaat en voor je het weet zit jij bij een verzekeraar waarover je tevreden kunt zijn en ook nog eens niet teveel hoeft te betalen! Kijk snel via VerzekeringVergelijken.nl of je kunt besparen op jouw woonhuisverzekering.