Huren in Amsterdam

Een woning huren in Amsterdam

Omdat Amsterdam een zeer aantrekkelijke stad is om te wonen, is het huurwoningenaanbod beperkt. Toch is het absoluut niet zo dat je alleen maar zelfstandige woonruimte kan vinden door een woning te kopen. Wees optimistisch, creatief en communicatief, dan gaat het zeker lukken om een woning te huren in Amsterdam.

Sociale woningbouw

Dit is de methode waarvoor je het meeste geduld moet hebben. Je moet je inschrijven bij Woningnet, en daarna begint het lange wachten. Woningnet bemiddelt in sociale huurwoningen. De maximale, netto huurprijs van een sociale woning is ongeveer 700€. Om je in te kunnen schrijven moet je voldoen aan een aantal eisen, zoals sociale en/of economische gebondenheid aan Amsterdam, en aan een inkomenseis. Het maximale gezinsinkomen mag niet boven de 34000€ – 39000€ per jaar uitkomen.

Inschrijfduur

Na het inschrijven kom je terecht op een wachtlijst. Een tiental mensen die bovenaan de wachtlijst staat, krijgt dan de mogelijkheid om de vrijgekomen woningen te bezichtigen en eventueel te huren. Doordat de doorstroming heel beperkt is, en er een steeds groter gedeelte woningen aan het aanbod onttrokken wordt door bijvoorbeeld verkoop, is het onrealistisch om te denken dat je binnen tien jaar boven aan de wachtlijst staat.

Urgentiebewijs

De enige manier om redelijk snel aan een woning te konen, is via het aanvragen van een urgentiebewijs. Je moet dan aan kunnen tonen dat er gegronde medische of sociale redenen zijn, dat jij voorrang zou moeten krijgen.Heeft het zin?

Voor het huren van een woning in Amsterdam is het zinnig om je in te schrijven bij Woningnet, omdat je op die manier inschrijfduur opbouwt. Blijf echter niet passief wachten, maar onderzoek ook de andere manieren.

Particuliere verhuur

De particuliere verhuur voor huurwoningen in Amsterdam, begint vanaf 1000€-1200€ per maand. Makelaars en particuliere verhuurbedrijven springen in deze markt. De huurprijzen worden vaak opgedreven door de vele expats die in Amsterdam gehuisvest worden door hun bedrijf, dat de kosten op zich neemt.

Verhuurbedrijven

Betaal nooit een voorschot of sleutelgeld voordat je de woning gezien hebt. Er zijn kwaadwillenden die een woning aanbieden die niet van hen is. Google het bedrijf voordat je ermee in zee gaat. Als er niets te vinden is, is het evenzeer verdacht als wanneer er slechte recensies staan.

Facebook

Op Facebook zijn een aantal groepen te vinden van mensen die een woning willen huren in Amsterdam. De voertaal is daar meestal Engels, omdat veel – goed opgeleide – expats op deze manier aan een woning proberen te komen. Laat je hierdoor niet ontmoedigen, want als Nederlander ben je daar ook welkom. Sterker nog: je bent daar extra populair, want veel mensen zoeken roommates – mensen waarmee ze samen kunnen huren om de kosten te drukken. Als native speaker kun je hen helpen met hun Nederlands.

Een paar van deze groepen zijn

  • Housing in Amsterdam
  • Amsterdam flat hunting – find a team

AirBnB

AirBnB is niet bedoeld voor de lange verhuur. Amsterdam heeft de regels hieromtrent onlangs nog aangescherpt. Dat klopt, maar veel Amsterdamse verhuurders houden zich niet aan die regels. En het feit is, dat als je eenmaal een bepaalde tijd binnen bent, de huurbescherming automatisch ook voor jou gaat gelden. Jouw AirBnB host kan je dan niet meer zo makkelijk op straat zetten.

Antikraak

Overweeg eens een antikraakwoning, als je tegen onzekerheid kunt. Je komt in de mooiste huizen terecht, maar je staat ook zo weer op straat. Voor de avonturiers onder ons!