Waarom een woonverzekering?

woonverzekeringEr zijn verschillende type woonverzekeringen die u zou kunnen afsluiten, namelijk de opstalverzekering, inboedelverzekering en in mindere mate maar wel vaak er mee samen genoemd wordt is de Aansprakelijkheidsverzekering. In deze kort blog post leggen wij de verschillen uit en ook waarom u een woonverzekering nodig zou hebben of juist misschien niet.

Als eerste de opstalverzekering

Deze verzekering is voor een huurwoning niet nodig want een opstalverzekering is de verzekering van het fysieke huis en wat hierbij hoort. De algemene stelregel is dat alles wat vast zit aan het huis verzekerd wordt d.m.v. de opstalverzekering. Deze verzekering wordt ook vaak aangeduid als de woonverzekering. Wanneer u een woning huurt, is deze woning niet in uw bezit maar in bezit van de verhuurder. De verhuurder moet in dit geval de opstalverzekering regelen. Indien u woningen verhuurt, kunt een opstalverzekering bij ING afsluiten. Over opstalverzekeringen kunt u op de volgende pagina meer informatie terugvinden.De 2e verzekering is de inboedelverzekering

Deze verzekering is de verzekering die eigenlijk iedereen moet afsluiten die een woning heeft of huurt. Dit is namelijk de verzekering  die alles wat je in huis hebt staan verzekerd. Mocht bijvoorbeeld je huis in brand vliegen dan worden de kosten van de schade aan het huis vergoed door de opstalverzekering, maar bijvoorbeeld je bankstel, televisie etc. wordt hier niet uit vergoed. Deze schade wordt dan weer vergoed vanuit je inboedelverzekering, de meeste inboedelverzekeringen vergoeden alle schade veroorzaakt door brand, storm, vandalisme, inbraak en/of diefstal. Je hebt naast de standaard inboedelverzekeringen vaak ook nog aanvullende verzekering waardoor je ook voor bijzondere omstandigheden en schade veroorzaakt door jezelf vergoed worden, of deze rendabel genoeg zijn is aan u zelf. Tevens is er nog een type verzekering die vaak wel aan te raden is om apart bij af te sluiten, namelijk de glasverzekering. Zeker als u kinderen heeft kan dit toch wel een veiliger financieel gevoel geven.

De aansprakelijkheidsverzekering (AVP)

Deze verzekering is niet verplicht maar is zeker ook een verzekering die zwaar aan te raden is. D.m.v. deze verzekering bent u namelijk verzekerd voor schade welke u zelf veroorzaakt buitenshuis. Er zijn namelijk 1oo’en zo niet duizenden scenario’s te bedenken waardoor u zonder bewuste actie toch een schade kunt veroorzaken welke veel geld gaat kosten. De meest aansprakelijkheidsverzekeringen zijn niet duur en vergoeden toch tot een maximum van 2.500.000 Euro en als u kijkt wat er zou gebeuren als u een ongeluk veroorzaakt met letsel bij iemand anders als gevolg, dan wilt u niet weten wat u dit prive gaat kosten. Deze verzekering zouden we dan ook zeker voor een ieder aanraden.