Wat is koopgarant en wat zijn de voordelen

Wat zijn de voordelen van koopgarant?

Tijdens de economische crisis is duidelijk geworden dat er steeds minder huizen verkocht worden. Er is geen geld voor en mensen willen de gok niet wagen om toch te verhuizen. Het op hun plek blijven biedt zekerheid waardoor er steeds minder mensen kiezen voor het kopen van een nieuw huis. Dat is eigenlijk ook weer slecht voor onze economie. Gelukkig zijn er wel een aantal oplossingen voor mensen die toch graag willen verhuizen, maar geen grote risico’s willen lopen. Een goed voorbeeld hiervan is Koopgarant. Het klinkt niet voor iedereen bekend in de oren, maar dat zou het zeker moeten zijn. Er zitten namelijk ontzettend veel voordelen aan waardoor het voor veel meer mensen mogelijk is om in hun droomhuis te gaan wonen. Dankzij Koopgarant kunnen veel mensen op korte termijn terecht in hun nieuwe huis, maar uiteraard zijn er nog meer redenen om te kiezen voor Koopgarant.

Wat is het precies en wat zijn de voordelen?

Ten eerste is er al het probleem van de prijzen van woningen. Hoewel de meeste woningen al een stuk gedaald zijn qua prijs, zijn er toch nog mensen die niet zoveel geld hebben, terwijl ze de woning wel graag willen hebben. Een lastig probleem dat opgelost kan worden met Koopgarant. Met Koopgarant krijgt de koper namelijk maar liefst 25% korting op de woning, en dat is een behoorlijk bedrag als het gaat om woningen! Zo hoeft de koper nog maar 75.000 euro te betalen voor een woning die oorspronkelijk 100.000 euro kost dankzij Koopgarant. Vervolgens is er nog een groot voordeel. Zo zijn er ook mensen die het huis wel kunnen betalen, maar de vaste lasten bijvoorbeeld toch te hoog vinden. De lasten van het huis zullen lager worden dankzij Koopgarant, want er moet minder hypotheek worden betaald. Een voorwaarde is om de hypotheek af te sluiten met de nationale hypotheekgarantie. Hierbij zul je wel weer korting krijgen op de hypotheekrente. Uiteraard kan na een tijdje blijken dat je toch niet tevreden bent met het huis. Dit kan ook na een aantal jaren zijn. Je bent het zat en wilt opnieuw verhuizen, maar met de slechte woningmarkt, ben je bang dat je geen kans zult maken als het gaat om het verkopen van de woning. Ook in dat geval is Koopgarant perfect. Het huis zal maximaal drie maanden te koop staan. Is het dan nog niet verkocht? Geen probleem, want het huis zal binnen drie maanden worden teruggekocht door woonbron. Geen nachten meer wakker liggen omdat je bang bent dat je nooit van het huis af zal komen, want dat zal hoe dan ook gebeuren. De enige stappen die je moet ondernemen, is het sturen van een brief naar woonbron. Vervolgens zal alles netjes worden geregeld en ben je binnen drie maand al geen eigenaar meer van de woning.Het huis moet dus weer worden verkocht, maar uiteraard kan het zijn dat het huis in de waarde gedaald of juist gestegen is. Dit kan duidelijk worden dankzij een taxatie. Bij Koopgarant heb je zekerheid dat je er niet te erg op achteruit zult gaan. De basis is de koopprijs die je zelf hebt betaald voor het huis. Het is vervelend om een stuk minder geld terug te krijgen, maar gelukkig zal je het verlies dan delen met woonbron. Het gaat hierbij om de verhouding van 77,5% en 22,5%, waarbij jij zelf 77,5% winst of verlies draait.

Voorwaarden

Uiteraard zijn er ook regels verbonden aan Koopgarant. Het is de bedoeling dat degene die het huis koopt, er ook zelf in gaat wonen. Het is dus niet de bedoeling dat het verhuurd wordt als bijvoorbeeld kantoorruimte of iets anders. Ben je bijvoorbeeld een aantal maanden in het jaar in het buitenland? Dat hoeft dan geen probleem te zijn, zolang dit allemaal aangegeven staat. Hierover kunnen afspraken worden gemaakt.
Wat vaak gebeurt, is dat ouders de woning willen verkopen aan hun kind. Dit is geen enkel probleem, maar ook dan is er sprake van Koopgarant en gelden er nog steeds regels, zoals het zelf bewonen van de woning. De doorverkoop zal geregeld moeten worden met woonbron om ervoor te zorgen dat alles in orde komt.
Er bestaan uiteraard verschillende soorten woningen. Een veel gekozen woning is een eengezinswoning. Voor deze woning geldt dat je zelf het onderhoud moet regelen. Als er bijvoorbeeld lekkage is of een ander probleem aanwezig is dat zelf niet opgelost kan worden, zal je zelf actie moeten ondernemen en een bedrijf in moeten huren. Het kan ook zijn dat er van alles moet gebeuren aan de woningen van de buren. In dat geval kunnen er ook experts bij jou langskomen. De kosten zijn voor de eigenaar van de woning en niet voor woonbron.

Misschien heb je je bedacht en wil je toch niet in de nieuwe woning gaan wonen. Uiteraard is dat mogelijk. Je denkt een probleem te hebben, want de overeenkomst is al getekend. Geen probleem, want binnen drie dagen kan je nog zeggen dat je het toch niet wilt. Na deze drie dagen zit je er echter aan vast. De drie dagen zijn de wettelijke bedenktijd die voor iedereen geldig is. Je hoeft niet aan te geven waarom je de woning niet meer wilt kopen.

De financiering moet worden geregeld en dit moet binnen vier weken gebeuren. Lukt dit niet binnen die tijd, dan zal er een boete bij komen kijken. Zodra alles rond is qua financiering, hoeft er vrijwel niets meer te gebeuren. Bij de notaris zal de overdracht plaatsvinden en dit zal ongeveer twee weken na de financiering gebeuren. Het is dan officieel: de woning is nu echt van jou!

Er zitten dus veel voordelen aan Koopgarant en het is voor ontzettend veel mensen een perfecte uitkomst. Zoals eerder gezegd is er niet alleen sprake van een hoge korting van 25% op de woning, maar is het nu eindelijk mogelijk om in jouw droomhuis te gaan wonen. Omdat de kosten van het huis nu veel lager zijn, zal ook de hypotheek een stuk lager worden. Op deze manier kunnen steeds meer mensen gaan verhuizen in plaats van het feit dat ze jarenlang in het huis moeten blijven waar ze niet meer willen zijn. Het huis zal binnen drie maand hoe dan ook weer verkocht zijn en je kunt dus al heel snel terecht in een ander huis als je dit zou willen. Geen zorgen dat jouw huis jarenlang te koop zal staan zonder resultaat, want woonbron zal het hoe dan ook terugkopen. Naast de voordelen zijn er ook een aantal voorwaarden aan Koopgarant die erg logisch zijn. Al met al is het zeker een goede deal en het proberen waard!