Huurtoeslaggrens 2015: voorwaarden huurtoeslag en hoe te berekenen?

Niet iedereen heeft recht op huurtoeslag. Dit is afhankelijk van bijvoorbeeld het soort woning. Er zijn strikte voorwaarden aan wie wel en wie geen huurtoeslag mag ontvangen. De toeslag is om te besteden aan de huur, net als bijvoorbeeld de zorgtoeslag die we ontvangen. Het is de bedoeling dat we deze besteden aan onze zorgverzekering, en dat is bij huurtoeslag dus ook de bedoeling. Huurtoeslag ontvang je niet wanneer de huur erg laag is bijvoorbeeld. Ben je benieuwd wat je nog meer moet weten over de huurtoeslag? Lees dan snel verder!

De voorwaarden voor huurtoeslag
De voorwaarden zijn duidelijk en je weet dus al snel of je aan deze voorwaarden voldoet. Allereerst moet je 18 jaar of ouder zijn en moet je een zelfstandige woonruimte huren. Wat deze ruimte precies moet hebben, lees je later. Voor je de toeslag mag ontvangen, moet je ook ingeschreven staan op dat adres en bij de gemeente waar je in woont. Ook medebewoners moeten staan ingeschreven. Uiteraard mag je in Nederland niet illegaal verblijven, en daarom zul je de Nederlandse nationaliteit moeten hebben. Is dat niet het geval, maar heb je wel een geldige verblijfsvergunning? Ook dan heb je kans op de toeslag. Verder is het ook nog afhankelijk van de inkomsten die je hebt. Iemand die ontzettend veel verdient, heeft uiteraard geen recht meer op de toeslag. Diegene heeft zelf genoeg om de huur te betalen. Hoe veel je precies mag verdienen, lees je later.

Wat is een zelfstandige woonruimte?
Hierover zijn mensen vaak in de war. Een zelfstandige woonruimte, waar moet je dan precies aan denken? Het is namelijk de bedoeling dat jouw woonruimte net als jij, aan een aantal eisen voldoet. Wanneer de woonruimte niet aan de eisen voldoet, zul je geen toeslag ontvangen. Je kunt jezelf de moeite van het aanvragen besparen door goed te kijken of jouw woning in aanmerking komt.

Allereerst moet de woning een eigen deur hebben die je van binnen en buiten zelf op slot kunt doen. Verder moeten er nog een aantal dingen aanwezig zijn. Een eigen woon- of slaapkamer. Sommige mensen hebben dit in één. Zolang een van deze kamers aanwezig is, is het in orde. Een eigen keuken is ook verplicht. Deze keuken moet een aanrecht, een aansluitpunt voor het kooktoestel en een aan- en afvoer voor water hebben. Ten slotte moet er een toilet zijn dat van jou is. Uiteraard moet deze voorzien zijn van water en moet hij dus goed werken.

Er zijn soorten woningen die in aanmerking komen voor huurtoeslag, maar veel mensen twijfelen hierover. Bij deze dus duidelijk op een rijtje welke woningen wel in aanmerking komen. Als eerste de woonwagen. Dit is een woning die in gedeelten of helemaal verplaatst kan worden. Hij mag niet aangedreven worden en hij moet staan op een plek die erkend is. Heb je geen idee of je standplaats wel erkend is? Doe dan navraag bij de gemeente. Zij kunnen je vertellen waar je wel en niet mag staan. Wat je verder moet weten over de woonwagen, is hoe veel de huur is. Dit kan uitgerekend worden door de kale huurprijs en de huur van de standplaats bij elkaar op te tellen. Dit samen is de huur van jouw woonwagen.

Het komt voor dat je een zelfstandige woonruimte hebt, maar er nog een zelfstandige woonruimte is op precies hetzelfde adres. Je deelt dan een woning op één huisnummer. Vergeet echter niet dat de bewoners van de andere woning op hetzelfde adres, gezien worden als medebewoners. Je moet ze dus aangeven wanneer je huurtoeslag gaat aanvragen. Ook dit wordt vaak vergeten, maar is wel verplicht. Je kan echter ook kiezen voor een andere aanpak. Je wil misschien niet dat de andere bewoners worden meegeteld als jouw medebewoners. In dat geval kun je bij je verhuurder vragen naar een ander huisnummer. De verhuurder kan dat nieuwe huisnummer aanvragen bij de gemeente. Wanneer je dit nieuwe huisnummer niet krijgt, kun je bezwaar maken. Je maakt dan bezwaar tegen de voorschotbeschikking. Hierin moet duidelijk worden aangegeven dat de andere mensen geen medebewoners zijn en ze dus niet bij jou in huis wonen. Je hoeft op dat moment nog geen bewijzen mee te sturen. Uiteindelijk zullen ze deze bewijzen echter wel nodig hebben, maar ze zeggen pas wat je moet sturen wanneer jouw bezwaar in behandeling genomen is. Zo kunnen zij het beste bekijken welke bewijzen het beste laten zien dat jij op die plek woont zonder de mensen die op hetzelfde adres wonen.

De derde mogelijkheid is dat je woont op een gedeelde of onvrije etage. Je deelt hierbij waarschijnlijk de voordeur, de gang, misschien de lift en het trappenhuis. Ook dit wordt gezien als een zelfstandige woning. Vergeet niet dat de woning wel moet voldoen aan de eerdergenoemde voorwaarden van een eigen toilet, een eigen aanrecht en een eigen woon- of slaapkamer. De toegangsdeuren tot je eigen ruimten moet je zelf op slot kunnen doen van zowel binnen als buiten. Voldoe je hieraan? Dan heb je recht op de huurtoeslag!

Waar veel mensen niet aan denken, is de waterwoning. Hierbij zit de woning vast aan de waterbodem en is er sprake van een vaste verbinding tussen de woning en de wal. Hij ligt dus niet los in het water en de woning mag niet meebewegen met het water. Ook de waterwoning is dus een zelfstandige woonruimte. Dan is er nog de recreatiewoning. Als je hier permanent gevestigd bent, heb je ook recht op huurtoeslag.

Een woonruimte waarbij mensen begeleid wonen of een woning waar ouderen in een groep wonen, zijn ook geschikt voor het ontvangen van de toeslag. Dit is echter niet altijd het geval. Het is namelijk wel onzelfstandig, maar een groepswoning voor ouderen mag dus wel huurtoeslag ontvangen. Dit moet echter wel worden bekeken door de belastingdienst. Wanneer je als bewoner benieuwd bent of huurtoeslag ontvangen mag worden, kun je dit navragen bij de verhuurder. Er is echter kans dat ook zij dit niet weten. In dat geval kunnen zij een mail sturen naar de belastingdienst. Die kan komen kijken en vervolgens bepalen.

Er zijn soorten woningen waarbij je sowieso geen huurtoeslag zult ontvangen. Als eerste is dat de woonboot. Deze zit in tegenstelling tot de waterwoning, niet vast aan de grond. Hierdoor beweegt de woning en komt hij niet in aanmerking.
Als tweede is er de tijdelijke woning zoals een loods of een woonkeet. Ook deze verblijfplaatsen krijgen geen toeslag.

Maximaal inkomen in 2015
Zoals je eerder hebt kunnen lezen, mag je een maximum bedrag verdienen. Verdien je meer da dat? Dan heb je geen recht op de toeslag, omdat dan bevonden wordt dat je genoeg geld hebt om de huur zelf te betalen. Als eerste zijn er de mensen die jonger zijn dan de AOW-leeftijd. Je mag dan niet meer verdienen dan € 21.330. Overigens zijn dit bedragen die gelden voor een jaar. De bedragen verschillen per jaar en de bedragen die worden genoemd, gaan over 2015.

Als tweede ben je misschien wel een alleenstaande ouder. In dat geval verandert dat het weer. Je bent jonger dan de AOW-leeftijd. Van 1 juli tot en met 31 december in 2005 ontving je huursubsidie. Vanaf 2006 tot en met 2014 heb je huurtoeslag gekregen, waardoor je in 2015 recht hebt op verhoging van een kindgebonden budget die geldt voor alleenstaande ouders. Het maximum loon dat bij deze situatie hoort, is € 42.660.

Als je de AOW-leeftijd hebt, of deze hebt bereikt in 2015, mag je inkomen niet meer zijn dan € 14.431. Je hebt echter misschien ook nog geld op de bank staan. Dat bedrag mag niet hoger zijn dan € 49.566.
De tweede mogelijkheid is dat je meer verdient dan € 14.431, maar minder dan € 20.075. In dat geval mag het geld dat op de bank staat niet meer zijn dan € 35.448.

Als laatste heb je of heb je de AOW-leeftijd bereikt en is je inkomen hoger dan € 20.075. In dat geval mag er een maximum van € 21.330 op de bank staan.

Proefberekening van huurtoeslag 2015
Wil je weten wat je kunt krijgen aan huurtoeslag? Dan kun je een proefberekening maken! Je hoeft gelukkig zelf niet van alles uit te rekenen, want er is een website die dit voor je doet. Jij moet zelf informatie invullen over van alles. Denk aan informatie over het hebben van een kind, het hebben van een partner, je geboortedatum, of je ouders nog leven en ga zo maar door. Al snel weet je op welk bedrag jij recht hebt, zolang je voldoet aan alle eisen die horen bij het krijgen van huurtoeslag.

Algemene informatie
Het komt natuurlijk voor dat je toch nog steeds niet helemaal zeker weet of je er recht op hebt of niet. In dat geval kun je beter wel aanvragen dan niet. Wanneer je er geen recht op hebt, zal je dit vanzelf horen. Je kan er ook in de tussentijd achter komen bijvoorbeeld. In dat geval kun je je aanvraag binnen veertien dagen nog annuleren.
Als je huurtoeslag gaat aanvragen, doe dit dan in december. Je bent dan op tijd voor het jaar dat volgt en weet zeker dat het goed komt met de toeslag. Wanneer je niet op tijd bent, kan het gebeuren dat je de toeslag van een maand of misschien meerdere maanden misloopt, en dat zou zonde zijn.

Het komt voor dat er dingen veranderen. Er gaat iemand uit huis en je woont plotseling alleen of er komt juist iemand bij je wonen. Je kunt in dat geval een wijziging indienen. Je hoeft op deze manier de toeslag niet helemaal opnieuw aan te vragen.

Bijzondere situaties
Als laatst kan het zijn dat je te maken hebt met een bijzondere situatie. Vaak worden deze apart bekeken door de belastingdienst, omdat er niet meteen te zeggen is hoe veel huurtoeslag je mag ontvangen bijvoorbeeld. Allereerst komt het voor dat er mensen met een handicap wonen en die jonger zijn dan 23 jaar. Je kunt ook met iemand wonen die gehandicapt is en daardoor in een aangepaste woning woont. In beide situaties mag de huur niet hoger zijn dan € 710,68.

Als je met acht mensen of meer woont en de huur hoger is dan € 710,68, heb je toch recht op de toeslag.
Als je co-ouder bent, en jouw kind dus niet altijd bij je is maar bijvoorbeeld om de week, mag het kind worden meegerekend wanneer er gevraagd wordt naar het aantal inwoners.
Wanneer iemand die bij jou woont een jaar of langer weg is of iemand die bij jou thuis verzorgd wordt, tellen deze niet mee voor de huurtoeslag.
Ten slotte komt het voor dat mensen een bijzonder inkomen of een bijzonder vermogen hebben. Het is lastig om hier ook maar iets over te zeggen. Dit soort gevallen worden individueel bekeken door de belastingdienst. De verschillen in situaties zijn namelijk te groot om deze als hetzelfde te behandelen. Als je niet weet waar je aan toe bent door een bijzonder inkomen of een bijzonder vermogen, kun je gewoon contact opnemen met de belastingdienst die je hiermee verder helpen.

Aanvragen van Huurtoeslag doet u hier!