Huurtoeslaggrens 2016 – Maximale huurtoeslag berekenen 2016

Huurtoeslag Aanvragen

Een huis, appartement of een kamer huren: een groot deel van de Nederlanders kiest ervoor om een woning te huren in plaats van kopen. Dit kan verschillende redenen hebben. Zo kan het zijn dat je niet zeker weet hoe lang je ergens gaat blijven waardoor een woning kopen dan niet erg handig is, maar je kunt ook te maken krijgen met bijvoorbeeld ontslag van het werk. Als er geen zekerheid is dat je een baan zult behouden (denk aan geen vast contract hebben) is het hoe dan ook verstandiger om een woning te huren. Huren kan eigenlijk overal in Nederland. Of dat nou in de grote stad Amsterdam of een klein plaatsje in Groningen is. Qua prijzen zul je in ieder geval wel verschil zien. De prijzen in Amsterdam kunnen hoog oplopen, terwijl wonen in het noorden (Groningen en Friesland) relatief goedkoop is. Wat in ieder geval erg prettig is wanneer je iets gaat huren, is dat je wellicht recht hebt op huurtoeslag. Dit is hetzelfde idee als bijvoorbeeld zorgtoeslag. Je ontvangt geld om daarvan je zorg of de huur te betalen. Zo heb je meteen meer keus wanneer je gaat kijken naar een plekje voor jezelf, maar onthoud wel dat je lang niet bij iedere woning recht hebt op deze toeslag. Hier zijn een aantal voorwaarden aan verbonden. Niet alleen aan jou als persoon, maar ook aan de woning zelf. Zo is de kans klein dat je als student zijnde huurtoeslag zult ontvangen. Vaak hebben studentenkamers of appartementen geen recht op huurtoeslag. Gelukkig zijn daarvoor wel andere mogelijkheden. Zo kun je als student ook geld lenen bij DUO. DUO staat voor Dienst Uitvoering Onderwijs. Wees niet bang: je bent absoluut niet de enige student die geld moet bijlenen om een woning van te betalen. Over wat je allemaal nog meer moet weten over huurtoeslag in 2016, lees je hier!

De eisen aan de bewoner(s)
Allereerst mag je niet minderjarig zijn wanneer je huurtoeslag gaat aanvragen. Iemand van 16 of 17 die bijvoorbeeld op zichzelf gaat wonen, heeft nog geen recht op huurtoeslag. Je moet hiervoor minimaal 18 jaar zijn. Verder moet je een zelfstandige woonruimte huren. Wat dit precies is, zul je later lezen. Een nieuwe woning is natuurlijk ontzettend spannend en je kunt gemakkelijk het een en ander vergeten. Belangrijk is om ingeschreven te staan bij de gemeente waar je gaat wonen. Je zult hiervoor ingeschreven moeten staan voor je huurtoeslag mag ontvangen, dus wees daar op tij bij. Ook eventuele andere bewoners bij jou moeten ingeschreven staan, dus vergeet niet om ook even te checken of zij dit wel zijn. Wat ook niet onbelangrijk is, is dat je de Nederlandse nationaliteit hebt. Je hebt dus een Nederlandse ID-kaart of een paspoort waarin staat dat je de Nederlandse nationaliteit hebt. Ook dit is weer geldig voor andere bewoners op jouw adres. Overigens mogen ook mensen die een geldige verblijfsvergunning huurtoeslag aanvragen omdat zij ook officieel de Nederlandse nationaliteit hebben. Ten slotte hebben het inkomen en vermogen nog een grote rol. Het spreekt voor zich dat mensen die genoeg verdienen, ook gemakkelijk hun eigen woning kunnen betalen en dus niet het recht hebben op de huurtoeslag. Van mensen die boven een bepaalde grens zitten wordt dan ook verwacht dat zij hun eigen huur kunnen betalen. De huurtoeslag is namelijk gewoon een soort hulp om je huur van te betalen wanneer je zelf niet genoeg geld verdient of hebt. Ook hierover zul je later meer lezen.

Wat is een zelfstandige woonruimte?
Je kunt je wellicht nog niet echt bedenken wat een zelfstandige woonruimte precies is. Want betekent dat dat je alleen in je eentje mag wonen? En hoe zit dat dan met de wat meer speciale woningen zoals een woonboot, een flat enzovoort? In dit verhaal zal duidelijk worden wat een zelfstandige woonruimte is zodat jij vervolgens waarschijnlijk weet of je recht hebt op de toeslag of niet.

Allereerst is het belangrijk dat jij de deur waarmee je binnenkomt zelf op slot kunt doen aan zowel de binnen- als buitenkant. Dit geldt overigens ook voor medebewoners wanneer je deze hebt. Ook zij moeten dit kunnen doen. Jouw nieuwe woonplek moet in ieder geval een eigen woon- of slaapkamer hebben. Ook moet hij voorzien zijn van een keuken die alleen voor jou is waarbij er aan- en afvoer voor water is, maar ook een aansluitpunt voor het kooktoestel moet er zijn. Ten slotte moet de woning nog een toilet hebben dat alleen voor jou is en deze moet ook werken. Waterspoeling zal daarvoor aanwezig moeten zijn. Dit zijn de eisen die worden gesteld wat betreft de inhoud van de woning. Zo weet je al snel of jouw woning voldoet aan deze eisen.

Er kan over verschillende soorten woningen worden gezegd of deze geschikt zijn om huurtoeslag te ontvangen. Uiteraard gelden hier wel de voorwaarden als hierboven genoemd zijn. Allereerst ontvang je zorgtoeslag wanneer je woont in een flat of rijtjeshuis. Verder zijn er nog een aantal bijzondere woningen waarvan ook duidelijk moet worden of je hierbij recht hebt op de toeslag.

Een woonwagen is niet iets waar veel mensen voor kiezen, maar is ook zeker niet onbelangrijk om te noemen. Het wordt gezien als een zelfstandige woonruimte, hoewel hij geen aandrijving mag hebben. Ook is het belangrijk dat de plek waarop hij staat erkend is en daar ook netjes voor betaald wordt. Wellicht weet je niet helemaal zeker of je staat op een erkende plek. In dat geval kun je het best contact zoeken met de gemeente. Zij kunnen je zeker vertellen of jouw plek erkend is of niet. Qua huur raken mensen nog weleens verward. Zo betaal je niet alleen huur, maar ook geld voor de plek. De kale huur plus het geld dat je betaalt om op die plek te mogen staan, wordt gezien als de huurprijs. Dit is belangrijk voor het aanvragen van huurtoeslag.

Een gesplitste woning waarbij er bijvoorbeeld 2 huizen op 1 huisnummer staat is voor velen ook een twijfelgeval, maar ook hier ontvang je huurtoeslag voor. Vergeet alleen niet dat wanneer je een adres deelt, de mensen in de andere woning wel worden gezien als medebewoners. Dit kan ervoor zorgen dat je misschien alsnog de toeslag niet ontvangt omdat zij bijvoorbeeld teveel verdienen of een te hoog vermogen hebben. Je kunt er in dat geval voor kiezen om contact op te nemen met de belastingdienst. Zij kunnen je hierbij verder helpen. Je zult dan moeten uitleggen dat het gaat om een gesplitste woning op hetzelfde adres.

Ook bij een gedeelde etage heb je recht op huurtoeslag. De eisen hiervoor zijn dat de gang, de lift, het trappenhuis en de voordeur gedeeld worden met andere bewoners. Er is in dat geval sprake van een zelfstandige woonruimte. Vergeet alleen wederom niet dat een woonruimte altijd moet voldoen aan de eisen van een eigen toilet, een woon- of slaapkamer en een eigen keuken. Ook moet je zelf de deuren op slot kunnen doen waardoor je naar binnen en buiten gaat.

Bij een waterwoning is er sprake van een zelfstandige woonruimte wanneer de woning met palen aan de bodem vastzit. Hierdoor zal de woning niet kunnen meebewegen met het water. Ook moet er een verbinding zijn tussen de waterwoning en het vaste land.

Verder is er nog een recreatiewoning. Hierover valt eigenlijk vrij weinig te zeggen qua eisen. Het wordt gezien als zelfstandige woonruimte.

Dan is er nog een woonruimte voor mensen die begeleid wonen of een woning voor een groep ouderen. Hiervoor zul je echter niet standaard huurtoeslag ontvangen. De woning moet worden bekeken voor hierover een beslissing gemaakt kan worden. Je kunt aan de verhuurder vragen of de woonruimte waarin gewoond wordt in aanmerking komt. Ook kun je contact opnemen met de belastingdienst zodat zij je verder kunnen helpen.

Er zijn echter ook woningen die hoe dan ook niet in aanmerking komen, en ook dat is handig om te weten. Allereerst de woonboot. Een woonboot is namelijk niet verbonden met de waterbodem waardoor de woning met het water mee beweegt. Dit is tegen de regels voor het ontvangen van huurtoeslag. Ten slotte kan er nog gezegd worden dat ook tijdelijke woonruimte niet geschikt is. Onder tijdelijke woonruimte kan bijvoorbeeld een loods of woonkeet worden gezien. Wanneer je hier woont hoef je dus geen moeite doen om het aan te vragen. Wanneer je echter twijfelt, kun je altijd contact zoeken met de belastingdienst. Hier kun je je vragen stellen over jouw woning. Dit kan bijvoorbeeld als jouw type woning niet genoemd is in het rijtje of je toch twijfelt.

Teveel vermogen
Wanneer jouw inkomen te hoog is, zul je geen huurtoeslag 2016 ontvangen. Echter is het ook zo dat wanneer je teveel spaargeld hebt, je er ook geen recht op hebt. Hiervoor zijn regels opgesteld met bedragen. Mocht je hierboven uitkomen, dan heb je geen recht op de toeslag. Er onder wel.

Allereerst de mensen die jonger zijn dan de AOW-leeftijd. Zij mogen een maximum vermogen van € 21.330 hebben. Wanneer je een partner hebt, geldt dit bedrag per persoon. Zo mag je dus samen een maximaal vermogen van € 21.330 x 2 hebben, oftewel € 42.660. Echter waren dit de normen in 2015 en zijn deze als enige aangepast in 2016. Het maximum vermogen van een persoon mag in 2016 € 24.437 zijn. Met een partner mag dit het dubbele zijn.

Als je een alleenstaande ouder bent, zit het weer helemaal anders. Hiervoor zul je ook jonger moeten zijn dan de AOW-leeftijd en je hebt van 1 juli tot en met 31 december 2005 huursubsidie ontvangen. Vervolgens kreeg je in de jaren 2006 tot en met 2014 huurtoeslag. In dat geval heb je in 2015 en in 2016 recht op een verhoging van het budget dat kindgebonden is, speciaal voor alleenstaande ouders. Het maximale vermogen mag in dit geval liggen op € 42.660.

Als je in 2016 de AOW-leeftijd bereikt of hebt bereikt, mag je niet meer dan € 14.431 verdienen. Het maximale vermogen in dit geval is € 49.566.
Een andere optie is dat je de AOW-leeftijd in 2016 heeft gekregen of al heeft. Het inkomen is meer dan € 14.431 maar is niet meer dan € 20.075. In dit geval mag er een maximum vermogen zijn van € 35.448.
Ten slotte heb je de AOW-leeftijd al of heb je deze bereikt in 2016 en is het inkomen meer dan € 20.075. Het maximum vermogen mag in dit geval € 21.330 zijn.

Dit zijn de bedragen die we maximaal mogen hebben om huurtoeslag te mogen ontvangen. Wanneer je hier boven zit, heb je er helaas geen recht meer op. Als je twijfelt kun je wederom contact opnemen met de belastingdienst en hier je vraag stellen.

Huurtoeslag 2016 aanvragen
Voor je daadwerkelijk de toeslag gaat aanvragen, kun je alvast een proefberekening doen. Zo weet je ongeveer wat je kunt ontvangen aan huurtoeslag. Hiervoor heb je een aantal gegevens nodig die je er alvast bij kunt pakken. Allereerst zul je alle toeslagen moeten hebben. Denk aan je laatste aanslag inkomstenbelasting, maar ook die van je partner. Indien je geen aangifte doet, kun je ook een loonstrook bij de hand houden. Verder is het belangrijk om precies te weten wat je betaalt aan huur. Ten slotte: als je kinderen hebt heb je vast en zeker een rekening van de kinderopvanginstelling, en ook deze heb je weer nodig.

Het berekenen van de toeslag gaat lekker gemakkelijk en snel. Je vult in voor welk jaar je de toeslag wilt berekenen, wat je geboortedatum is, of je een toeslagpartner hebt en nog een aantal van dit soort zaken. Na slechts een aantal minuten krijg je al te zien hoe veel huurtoeslag je kunt ontvangen. Lekker gemakkelijk en nog snel ook!

Het aanvragen van huurtoeslag is dus voortaan geen gedoe meer. De kans is groot dat je nu precies weet of jij er wel of geen recht op hebt en dat je zelf weet hoe veel je dan kunt ontvangen. Helaas ontvangen mensen die in een woonboot of een tijdelijke woonruimte wonen geen huurtoeslag. Neem in ieder geval even de tijd om uit te zoeken of jij er recht op hebt, huurtoeslag voor 2016 aanvragen kan hier.

Huurtoeslag Aanvragen