Huurverhoging 2015 uw inkomen heeft effect op de huurprijs

Veel Nederlanders kiezen ervoor om een huis te huren. Zo ben je niet in één klap veel geld kwijt en het is voor de meeste mensen prettig om een huis te huren. Er zijn veel verschillende huizen om te huren, en daarbij kan gedacht worden aan een rijtjeshuis, een vrijstaand huis of twee onder een kap bijvoorbeeld. Over het algemeen is het huren van een huis goedkoper dan het kopen, maar dit is ook afhankelijk van de huurverhoging die ieder jaar kan plaatsvinden. De regering stelt in met hoeveel procent de huur maximaal verhoogd mag worden. De eigenaar van het huis mag dan dus niet meer vragen dan dat percentage. Doet hij dat wel, dan kan er een klacht worden ingediend.Er is sprake van een stijging van de huurprijzen in 2015. Er wordt gekeken naar de kwaliteit van de woning en de huurprijs die hierbij past. Het is onlogisch om een huis te verhuren dat niet in goede staat is, maar hier wel veel geld voor te vragen. Niemand zal hiervoor kiezen. De huur mag harder stijgen van de inflatie in 2015. Het heeft bovendien te maken met inkomens. Iemand met een hoog inkomen, moet vaak meer betalen dan iemand met een laag inkomen. Het doel hiervan is om de doorstroming van de woningmarkt te bevorderen. Daarbij komt dat de huurprijzen op deze manier ook beter in evenwicht gebracht worden als er gekeken wordt naar de vraag van de markt. Als je een verhuurder bent, hoef je in principe geen rekening te houden met het inkomen van de huurder, maar het mag dus wel. Als je wat meer wil verdienen en weet dat de huurder een hoog inkomen heeft, mag je meer vragen dan iemand met bijvoorbeeld een uitkering.

Het is mogelijk om zelf te kijken of de huurverhoging in jouw geval wettelijk toegestaan is. Na de verhoging van de huur, is het niet toegestaan dat de huurprijs hoger is dan de maximale huurprijs van de woning. Het woningwaarderingsstelsel kan bepalen wat de maximale huurprijs is van jouw woning. Het is echter ook mogelijk om dit zelf alvast te controleren dankzij een huurprijscheck. (in de vrije sector is dit niet zo het geval)

Huurprijscheck doen
Het doen van de huurprijscheck is gemakkelijk en daardoor voor vrijwel iedereen mogelijk. Er is een website waarop dit gedaan kan worden. Er wordt informatie gevraagd om erachter te komen wat de maximale huurprijs mag zijn. Allereerst geef je aan in wat voor soort woning je woont, zoals een vrijstaande eengezinswoning, een meergezinswoning zoals een flat, een duplex bovenwoning, een duplex benedenwoning en ga zo maar door. Hierna volgt de vraag hoe de woning verwarmd wordt. De opties zijn een collectieve verwarming, een centrale verwarming of gaskachels en andere opties.

Tegenwoordig wordt er veel gelet op hoe milieubewust we omgaan met van alles en nog wat, en ook onze woning kunnen we milieubewust maken. Denk daarbij aan dubbel glas zodat we minder energie verbruiken, maar ook zonnepanelen kunnen helpen voor ons milieu. Je kunt voortaan je woning laten testen op hoe milieubewust hij eigenlijk is. Mensen die enkel glas hebben, veel stroom verbruiken en er eigenlijk niets aan doen, zullen label G krijgen. Als je wel wat doet maar niet extreem veel, kan het zijn dat je bijvoorbeeld label C krijgt. Mensen die ontzettend milieubewust zijn als het gaat om hun huis, kunnen A++ krijgen. Het is mogelijk dat jij deze check al bij je woning hebt gedaan en dus al een label hebt gekregen. Ook deze kun je invullen bij de huurprijscheck. Hierna moet je het een en ander invullen over de ruimtes in het huis. Denk aan de badkamer of de slaapkamer bijvoorbeeld. Je vult in hoe groot de ruimte is in vierkante meters en het is ook belangrijk of deze ruimte verwarmd is. Er kan namelijk ook worden gekozen voor een garage, en deze zijn vaak niet verwarmd waardoor de prijzen alweer lager zijn.
Wat verder nog volgt, spreekt allemaal voor zich. Het zijn simpele gegevens van de woning die eigenlijk iedere bewoners zou moeten hebben. Weet je niet hoe groot een kamer is? Dan is dit gemakkelijk op te meten. Het duurt even, maar je hebt eerder het resultaat dan wanneer andere mensen dit voor je moeten uitzoeken. Je weet zo precies waar je aan toe bent!

Huurverhoging in 2015
Zoals eerder gezegd, is er een verhoging die maximaal is. Deze wordt bepaald door onze regering en dus niet door de verhuurder. In 2015 is het als verhuurder mogelijk om meer huur te vragen als de verhuurder meer dan een bepaald bedrag per jaar verdient. Er is een maximum dat uitgedrukt wordt in procenten. Allereerst is er 2,5% huurverhoging mogelijk bij een huishouden dat meer dan € 34.229 heeft verdiend. Er wordt uitgegaan van het jaar 2013 en als het gaat om een huishouden, telt iedereen die ingeschreven staat bij dat huis, mee. Als je dus als man en vrouw samenwoont, zijn het beide inkomens die berekend worden en bij elkaar worden opgeteld. Als beide inkomens meer dan € 34.229 bij elkaar zijn, mag er meer huur worden gevraagd door de verhuurder. Hoe meer er verdiend wordt, hoe hoger de huur mag worden. Als iemand tussen de € 34.229 tot en met € 43.786 heeft verdiend in het jaar 2013, is er sprake van 3% huurverhoging. Hoewel het niet veel lijkt, is dat het wel. Hiervoor zal een voorbeeldberekening worden gegeven later. Ten slotte zijn er nog mensen die meer dan € 43.786 hebben verdiend in 2013. Wanneer dat het geval is, mag de verhuurder 5% meer vragen.

Berekening
Stel dat iemand een huis heeft waarbij de huur eerst € 500 was. Diegene verdient meer dan € 43.786 en moet daarom dus 5% huur meer betalen dan eerst. Dat betekent dat de huur verhoogd wordt met € 25,-. Ook dat klinkt niet als een groot bedrag, maar op jaarbasis gaat het toch om € 300,-. Uiteraard is het wel prettig dat de huur verhoogd wordt bij mensen die hier ook het geld voor hebben. Mensen met een uitkering of een laag loon, hoeven zich niet druk te maken over deze regeling, en dat is prettig.

Bezwaar maken tegen de huurverhoging
Hoewel de regels dus wettelijk zijn vastgelegd, is het wel mogelijk om bezwaar te maken tegen de huurverhoging met een bezwaarschrift. Dit zul je moeten indienen bij de verhuurder. Dit kan worden gedaan dankzij een modelbrief die duidelijk maakt wat je precies moet doen. Deze brief heet het bezwaarschrift jaarlijkse huurverhoging en is te downloaden op de website van de rijksoverheid. In deze brief is het belangrijk om duidelijk te maken waarom je bezwaar maakt tegen de verhoging. Dit kan zijn omdat je het simpelweg belachelijk vindt om meer te betalen, maar ook omdat je het geld er niet voor hebt. Zorg altijd dat dit bezwaarschrift voor 1 juli afgegeven is bij de verhuurder.

Er kan dus bezwaar worden gemaakt wegens een te laag inkomen. Zo kan het gebeuren dat volgens jou het huishoudinkomen van 2013 lager was dan wat er aangegeven was. Er moet dan worden gekeken naar een inkomensverklaring die ook actueel is. Het komt namelijk ook voor dat mensen in dat jaar een goede baan hadden, maar op dat moment werkloos zijn. Een werkloze kan moeilijk ineens meer dan 4% gaan betalen. Het is dan ook niet gek dat veel mensen ervoor kiezen om bezwaar te maken.Als het inkomen zo drastisch veranderd is, kan er gelukkig wel wat aan worden gedaan. Je kunt namelijk actuele inkomensverklaringen sturen via een formulier dat wederom te vinden is op de website van de rijksoverheid. Als hierop duidelijk is dat jouw inkomen plotseling veel lager is en er ook geen sprake is van bijvoorbeeld veel spaargeld, zal de regel niet gelden, maar dit is per persoon verschillend. Het is lastig om zo te zeggen wat er veranderd gaat worden, omdat ieder geval weer anders is. De rijksoverheid zal hier verder naar kijken. Vergeet niet om huisgenoten te informeren, want ook zij moeten natuurlijk weten wat er aan de hand is. Het komt voor dat een huisgenoot plots wel meer is gaan verdienen, terwijl anderen hier niets vanaf weten. Praat er dus goed over met anderen voor je actie onderneemt. Meer informatie is te vinden op de website van de rijksoverheid waar ook alle formulieren te vinden zijn.