WOZ waarde opvragen voor woning eigenaren

Woz is een afkorting voor Wet waardering onroerende zaken. Het is niet vreemd dat het je dan nog niet zoveel zegt. Eigenlijk is het heel simpel. De woz-waarde is de waarde van jouw huis. De waarde kan je natuurlijk niet zomaar zelf gaan bepalen. De waarde van het huis zal worden bepaald door de gemeente. Het kan zijn dat bijvoorbeeld een losse garage zorgt voor enige verwarring. Zo komt het voor dat een garage ook weer een woz-waarde heeft. In dat geval kun je beide waardes bij elkaar optellen om te weten wat jouw huis plus garage nou eigenlijk waard is.Eigenwoningforfait
Wederom een lastig woord waarvan weinig mensen verstand hebben. Iedereen die in het bezit is van een huis, zal ieder jaar weer een bepaald bedrag moeten betalen aan de belastingdienst. Dit is een bepaald percentage van de woz-waarde, oftewel de waarde van het huis. Dit wordt allemaal vanzelf geregeld en je hoeft dus niet te rekenen op een rekening waarbij je zelf een bedrag moet overmaken. Het werkt namelijk anders. Het zal worden verrekend met de aftrekpost van de rente van de hypotheek. Je hoeft zelf dus helemaal niets te doen om dit te betalen.

Woz-waarde aanvragen
Zoals je waarschijnlijk wel begrijpt, is het de bedoeling dat er iemand bij jou thuis komt kijken. De woz-waarde wordt bepaald aan de hand van een taxatie. Een taxateur komt bij jou thuis en zal het huis dan bekijken en hiervan een rapport opstellen. Hier staat onder andere in om hoe veel grond het gaat bijvoorbeeld. Ook de plaats speelt een grote rol als het gaat om de waarde van het huis. Zo is een rijtjeshuis in Amsterdam vele malen duurder dan een rijtjeshuis in een dorpje in Groningen bijvoorbeeld. Een taxateur bezoekt een woning die representatief is voor een bepaalde categorie in de gemeente. Dit kunnen allerlei soorten huizen zijn. Ze zijn geselecteerd door middel van een steekproef of huizen die onlangs verkocht zijn. Het is normaal dat je één keer per jaar een brief krijgt van de gemeente waarin aangegeven staat wat jouw huis precies waard is. Zo wordt er gezegd dat de waarde staat op de woz-beschikking.

De kans dat jouw huis uitgezocht wordt, is niet erg groot tenzij je woont in een bijzonder huis bijvoorbeeld. Je kunt het daarom ook zelf aanvragen. Dit kun je onder andere doen bij de gemeente, maar het kan ook worden gedaan op de website van de overheid.

Uiteraard kan het gebeuren dat je zo je twijfels hebt over de taxatie. Je denkt misschien dat het huis vele malen meer waard is, en vertrouwt het niet zo. In dat geval kan je kijken naar huizen die lijken op het jouwe, en onlangs zijn verkocht. Je kunt kijken in de koopsominformatie van het kadaster om erachter te komen voor hoe veel geld andere huizen zijn verkocht. Let wel op dat de huizen recent verkocht moeten zijn. Je kunt uitgaan van ongeveer vijf jaar. De prijzen kunnen nou eenmaal erg schommelen en als je kijkt naar huizen die tien jaar geleden verkocht zijn, is dat wellicht niet helemaal realistisch meer.

Bezwaarschrift woz
Het is mogelijk om bezwaar in te dienen als je het niet eens bent met de woz-waarde. Je moet echter niet zomaar bezwaar indienen zonder hiervoor goede redenen te hebben. Simpel zeggen dat je het er niet mee eens bent, zal dus zeker niet werken. Goede argumenten zijn bijvoorbeeld laten zien hoe veel de nieuwe keuken heeft gekost of wat je kwijt was aan andere kosten. Als je dus bezwaar wilt indienen, moet je goede redenen hebben voordat je dit doet. Let wel op dat je op tijd moet zijn met het indienen van bezwaar. Je hebt maximaal zes weken de tijd om dit te doen, nadat de waarde is vastgesteld. Zodra deze zes weken voorbij is, zul je een jaar moeten wachten omdat dan het pand opnieuw getaxeerd zal worden. Je hebt dus even de tijd om te bedenken wat je allemaal gaat zeggen als bezwaar, maar dus niet te lang.

Uiteraard heeft ook de gemeente de tijd nodig om beslissingen te nemen. Dit moet in ieder geval in hetzelfde kalenderjaar worden gedaan. De beslistermijn kan langer zijn dan zes weken. Dit gaat de ene keer sneller dan de andere. Het kan natuurlijk ook zijn dat jij het bezwaarschrift hebt ingediend aan het eind van het jaar, oftewel in de laatste zes weken. In dat geval heeft de gemeente zes weken om een beslissing te maken. Het kan voorkomen dat de beslissing dan toch niet is gemaakt. In dat geval kan er nogmaals zes weken aan worden vastgeplakt, maar dit is dan ook maximaal. Langer dan twaalf weken zal het dus in ieder geval niet duren.

Eindelijk is het zover: er is een beslissing genomen. Uiteraard kan het voorkomen dat je het ook met deze beslissing niet eens bent. In dat geval heb je de mogelijkheid om in beroep te gaan. Dit doe je bij de sector bestuursrecht die hoort bij de rechtbank. Ook dit kan uitdraaien op niets, en wederom kun je hier iets aan doen, namelijk in hoger beroep gaan. Dit moet je doen bij de belastingkamer van het Gerechtshof. Zoals je begrijpt is het allemaal niet gemakkelijk. Als het dus gaat om een klein bedrag, kun je een bezwaarschrift indienen bij de gemeente, maar zodra deze afgewezen wordt, kun je je er beter bij neerleggen. Het kost ontzettend veel moeite om er dan opnieuw tegenin te gaan. Als het echter gaat om een heel groot bedrag, is het zeker de moeite waard om hier tijd in te steken. Vooral als je er zeker van bent dat je goede argumenten hebt, doe je er goed aan. Je kunt er ook voor kiezen om een advocaat in te huren die je kan helpen. Op deze manier is de kans groter dat je succes hebt en kan ook de advocaat nog helpen met het bedenken van de juiste argumenten.

Hulp krijgen
In het begin van het jaar, krijg je meestal de woz-waarde van jouw huis. Veel mensen weten echter niet zo goed wat er met deze waarde gedaan wordt. Het wordt onder andere gebruikt om belastingen op te leggen. Hoe hoger de waarde van het huis is, hoe meer je dus ook moet betalen. Het is dus vervelend wanneer de woz-waarde te hoog geschat wordt en jij denkt dat dit niet klopt. Een woz-waarde die veel te hoog is, kan dus zorgen voor financiële problemen. Zoals eerder gezegd, kun je bezwaar maken, en vaak is dat met succes. Je kunt kiezen voor een woz-specialist. Deze specialist kan jou verder helpen met alles omtrent de woz. Zo wordt er onder andere gezegd dat door slimme constructie, het maken van bezwaar je niets zal kosten. Daarbij komt dat het gemakkelijk is, omdat je tegenwoordig gewoon online je bezwaarschrift kunt volgen als het gaat om de voortgang. Het is natuurlijk spannend, en wanneer er iets uitkomt, wil je dit zo snel mogelijk weten. Gelukkig is dat dus tegenwoordig mogelijk. Ten slotte kun je op professionaliteit rekenen bij een woz-specialist. Je weet zeker dat je het goede doet dankzij deze hulp.

Er zijn meerdere mogelijkheden om bezwaar te maken. Als eerste kun je grondig bezwaar maken. Dit kost slechts vijf minuten terwijl je een succeskans van maar liefst 70% hebt. De andere mogelijkheid is kiezen voor snel bezwaar en zoals je al denkt, duurt dit slechts één minuut. Hierbij heb je een succeskans van ongeveer 40%.

Er zijn natuurlijk juridische kosten aan verbonden wanneer je een zaak niet wint. Denk aan een rechtszaak die je niet wint. De kosten zijn dan voor de verliezende partij. Dat wil je liever niet. Wanneer jij als het ware wint van de gemeente doordat zij toch instemmen met wat jij wilt, hoef jij helemaal niets te betalen aan juridische kosten. Deze komen allemaal voor rekening van de gemeente.

Er zijn een aantal dingen waarbij het altijd verstandig is om bezwaar te maken. Allereerst kun je dit doen wanneer het perceel- of woonoppervlak niet juist is weergegeven. Een andere reden is als de gemeente iets fout doet doordat zij een vrijstaande woning met een appartement aan het vergelijken zijn. Ook kan het zijn dat de prijs waarvoor het huis gekocht is, lager is dan de woz-waarde. Zoals eerder gezegd kan er ook worden gekeken naar verkochte huizen in de buurt. Dan wordt er gekeken naar de prijzen van deze huizen. Als deze huizen voor veel minder geld verkocht zijn, heb jij ook recht op een lagere woz-waarde. Deze informatie is onder andere via het kadaster te vinden online. Ten slotte kan het ook zijn dat de woning geen gunstige ligging heeft, zoals naast een hele drukke weg of bij een begraafplaats.

Heb jij te maken met bovengenoemde problemen? Dan is het zeker niet verkeerd om bezwaar in te dienen. Wacht dus niet langer dan zes weken, maar bedenk wel goed wat je allemaal wilt gaan zeggen. Goede argumenten zijn namelijk erg belangrijk!